Henrik Fock debuterade som författare 2001 med spänningsromanen "Ty riket är mitt", den första delen av tre i den så kallade Fredrik Ahlgren-serien. I dagarna utkommer han med "Gulaschbaronen" och därmed inleds en ny boksvit. Berättelsen tar avstamp i 1900-talets början och första världskriget, som utgör fond för en rad människoöden. Perspektivet skiftar mellan tre huvudpersoner. En av dem heter Agnes – och hon råkar vara född på Gotland. Följaktligen är ungefär en fjärdedel av bokens handling förlagd till ön.
– Agnes kan beskrivas som en kvinnosakskvinna, ganska typisk för den tiden. Hon är en människa som tar för sig, som tror sig veta hur allt ligger till och hur allt ska bli i framtiden. Men när hon kommer ut i världen blir det inte riktigt inte som hon tänkt sig, berättar författaren.
Denna Visbykvinna är en litterär skapelse, betonar Henrik Fock, men han har sneglat en hel del på sin egen släkt – i synnerhet modern och mormodern, författaren Ingrid Påhlman, som bodde på Gotland.
– Jag har använt mig av min moders minnen. Hon och Agnes är inte samma person dock, det här är ingen nyckelroman. Men mycket av miljöskildringen och tidsmarkörerna har lånats från hennes minnesbilder.
S:t Nikolaigränd är en av adresserna som figurerar i "Gulaschbaronen". Där bor Agnes som gift kvinna tillsammans med en officer vid Gotlands regemente. Romanens gotländska partier tilldrar sig huvudsakligen i de övre samhällsskikten. Och det är ingen slump. Roman är skriven med lätt hand, men den försöker samtidigt ge en bild av det tidiga 1900-talets klassamhälle.
– Jag brukar säga att "Gulaschbaronen" är en berättelse om svarta affärer, kärlek och klasskamp. 1900-talets första decennier var en dramatisk tid med många nya ideologier i rörelse. Den här tidens socialister stod i valet mellan reform och revolution. När det gäller kvinnokampen var det framför allt borgarklassens kvinnor som drev på. Kort sagt var det nu Sverige valde vägen framåt – det var framför allt därför jag ville skriva en roman om den här tiden.
Henrik Fock sätter inte punkt för berättelsen om Agnes i och med utgivningen av "Gulaschbaronen". Redan nästa år kommer uppföljaren, som sträcker sig fram till andra världskriget.
– Jag ska inte avslöja alltför mycket om vad som händer Agnes och de andra i nästa bok. Men jag kan säga att det förmodligen blir ännu mer Gotland i den, säger författaren.