"Havet som lockar och förtrollar väcker nyfikenhet"

Lennart Lindgren läser Patrik Svenssons "Den lodande människan" och berörs av berättelser om människor som söker svaren om sig själva och sin plats i världen.

Östersjöns horisont.

Östersjöns horisont.

Foto: Privat

Litteratur2022-10-03 12:50

Ny bok

Den lodande människan
Patrik Svensson
Bonniers, 2022

På Gotland är havet ständigt närvarande med horisonten i alla riktningar. Vackert spegelblankt, glittrande, hävande, brusande. Havet har många ansikten. Begränsning och frihet. Ger och tar. En svindlande undervattensvärld att upptäcka. 

Människan dras obönhörligen till vatten därför att allt liv är fött ur havet - livets urmoder. Vi själva födda ur en moders innanhav.

Liv uppstod i havet för hisnande fyra miljarder år sedan. Encelliga organismer flöt omkring och formades efter oändligt lång tid till organismer som för fem hundra miljoner år sedan började ta sig upp på land. Enkla livsformer som vartefter klättrade upp i Livsträdet in i vår tid – till den härskande människan, hotfull för sin livsmiljö. 

Nu är Patrik Svensson tillbaka efter Ålevangeliet - förstlingsboken som omedelbart Augustprisades och sålts till 35 länder. Intresset tycks stort för den livgivande men numera hotade havsmiljön. Haven som utgör 71 procent av klotets yta. Jordklotet som namnet till trots är ett vattenklot. 

Den nya boken Den lodande människan är en samling vindlande lätt poetiska essäer om ”havet, djupet och nyfikenheten”. Havet som väckt nyfikenhet genom alla tider. Lockar och förtrollar. Människan har velat utforska och kartlägga. Vad finns bortom horisonten? Upptäcktsfärder och djärva världsomseglingar med överraskande slut. Hänsynslöst fiske och valfångare. 80 procent av världshaven är outforskade.

Om allt detta skriver Patrik Svensson.

Vem är då den lodande människan? Att loda handlade förr om att sänka ner en lina med lod för att ta reda på djupen i haven. Nu ser Patrik Svensson den lodande människan som den nyfikna sökande människan. Den som försöker förstå sig själv och sin plats i världen. Den som lodar söker kunskap. Nyfikenheten som drivkraft för utveckling och framgång.

Den sista essän är bland det finaste och mest berörande jag läst – den om Rachel Carson. Hon som blev världsberömd med boken Tyst vår (1962), en kraftfull appell mot bekämpningsmedlet DDT och människans förhållande till naturen. I grunden var hon havsforskare som i bestsellern Havet (1951) beskrev det förunderliga livet under havsytan. Hon var en outsider i en mansdominerad forskarvärld. Men fri och nyfiken med förundran som styråra. En sann lodande människa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!