Nobelpriset
Åren
Annie Ernaux
Norstedts, 2022
Dags för författaren Annie Ernaux att ta emot Nobelpriset i litteratur. En brett uppmärksammad pristagare. Ett populärt val av Svenska Akademien, uppenbarligen. En Nobel-julklappsbok tycks given.
Akademiens motivering: ”För det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar.” Motiveringar blir ofta snåriga i sin koncentrerade form. Men stämmer när man bekantar sig med hennes författarskap.
Åren är en knepig bok att beskriva. Jo, en självbiografi är det, liksom alla Annie Ernaux´ böcker. Så säger hon med bestämdhet. Här får vi följa henne från födelsen 1940 fram till 2006. Tålmodigt och metodiskt tar hon sig an sitt minne, den egna livserfarenheten. Här finns även samhällets livserfarenhet, med fokus på Frankrike, men också den påträngande världen. En krönika över sextio år. Hon går i en sorts dialog med sitt liv och världen. Ständigt igenkännande, men aldrig segt trots alla dessa uppräkningar från världshändelser till vardagsföreteelser. Svårt att sätta fingret på hur hon klarar det, men det är hennes prosa som på ett märkligt sätt hakar i världen och skakar liv i livet. Minnets rötter och kollektiva ramar, som det står i prismotiveringen. Stor litteratur blir det av detta.
Arbetarklassbakgrund i Normandie. Den första i sin släkt som tog studenten. Universitetsstudier med lärarexamen. En klassresenär. Efter några år som lärare kom så första boken 1974 (De tomma skåpen, ännu inte på svenska). Författarskapet växte fram till heltid. Bibliografin är lång. På svenska finns hittills sju romaner.
Annie Ernaux är en politisk författare. Ofta synlig i franska proteströrelser – #metoo, gula västarna och har öppet kritiserat president Macron. Men Macron kommentar nu snällt Ernaux: ”Hon är rösten för kvinnors frihet som lyfter erfarenheter ur glömskan.”
Att ta tag i den tidsrymd som utgör ens stund på jorden är betydelsefullt. Att därmed söka återupptäcka minnet av det kollektiva minnet. Att rädda något från tiden där man aldrig mer kommer att vara. Det präglar Åren.
Tankar om minnet går som en röd tråd. Minnes- och glömskeprocessen som också triggar i gång vår egen reflexion.
Annie Ernaux´ författarskap är en skattkista där världen nu får öppna locket för att göra upptäckter.