Historiska deckare med årtal i titeln har blivit populära. Niklas Natt och Dag fick sitt genombrott med ”1793”, och har med ”1794” och ”1795” fullbordat trilogin ”Bellman noir”. Historieprofessorn Dick Harrison har valt en annan epok och en annan plats – medeltidens Visby. Förra året gav han ut romanen ”Herrens år 1398”. Nu följer han upp den med ”Herrens år 1399”.
Slutet av 1300-talet var en stökig tid här. 1398 drev Tyska Orden bort vitalianerna, som idkat sjöröveri i Östersjön med Gotland som bas. Gutarna gillade Tyska Orden. På en minnessten i Lojsta tituleras ordens högmästare ”Gutalagens försvarare” och ”Böndernas vän”.
Denna stökiga period är god mylla för mystiska mordgåtor. För att understryka att Tyska Orden kommit för att återställa ordningen har Dick Harrison skapat Thierry av Liège, en medeltidens Hercule Poirot med uppgift att se till att lagar följs.
I ”Herrens år 1398” löste Thierry av Liège fallet med en av Visbys viktigaste köpmän som försvann då Tyska Orden intog Gotland. Upplösningen förlades till en för genren klassisk scen, där Thierry samlar de misstänkta för att peka ut mördaren.
I ”Herrens år 1399” hittas en köpman från Stockholm hängd i en ödegård utanför Visby. Bredvid ligger en sovande munk, mycket berusad. Det är en klassisk deckargåta, det slutna rummet. Den döde fanns i ett rum som reglats inifrån. Mördaren måste ha funnits i rummet.
Medan de ledande i Tyska Orden är på uppdrag utanför Visby låter deras ställföreträdare Folkwin hänga munken, utan att rannsaka honom. Munken är dock oskyldig, och när Thirerry av Liège är tillbaka i Visby har han en knepig gåta att lösa.
Thirerry av Liège vandrar runt i ett Visby som stinker, ölet är uselt och maten dålig. Vägen mot lösningen är fylld av frågetecken. Thierry förbryllas av att mördaren lämnat 30 silvermynt strödda under den döde. Ett ritualmord, där mynten anspelar på de 30 mynt Judas kastat ifrån sig när han ångrade att han förrått Jesus.
”Herrens år 1399” erbjuder alltså ett väl beprövat deckarupplägg. Det nya är miljön, och för den historiskt intresserade finns några utvikningar. Mest intressant är att Dick Harrison låter Thierry träffa en gammal man som var ögonvittne när Valdemar Atterdag och den danska hären massakrerade den gotländska bondehären utanför ringmuren 1361, en händelse som mannen minns klart fast det gått 38 år.