– Här brukar det finnas snygga koraller, det bara kryllar av dem, säger Sara Eliason när hon närmar sig klintväggen nedanför naturreservatet Södra hällarna.
Det tar bara några minuter för henne att hitta olika fossiler.
– Här sitter det en rugos korall och det är den som folk brukar kalla för tomteluva. Allt det här som ser ut som randiga kammar brukar vi kalla för kedjekorall. De sitter på sin ursprungliga plats.Korallkolonierna bygger upp rev tillsammans med sådana här svampdjur, som vi kallar för kattskallar, berättar Sara Eliason som samlar fossiler i händerna.
I sitt arbete som naturintendent på Gotlands Museum artbestämmer och arkiverar hon deras fossilsamling med tusentals exemplar av naturhistorisk karaktär. Vissa av dem har valts ut för att dokumenteras i Sara Eliasons nya bok. Den baseras på hennes tidigare, och slutsålda, bok "Solstenar och kattskallar" som kom ut för 20 år sedan. I den nya titeln "Gotlands fossil" är texten omarbetad, men främst är den formgiven på ett stilistiskt, detaljerat och pedagogiskt sätt.
– Det var viktigt för oss att det är en fröjd för ögat, som lockar med fotografier, illustrationer och grafik. Vi vill att det ska vara lustfyllt att öppna den och söka sig till fakta, berättar Sara Eliason.
Boken är indelad i tre olika avsnitt, varav den första beskriver berggrundens historia och den andra katalogiserar öns fossiler. Tanken är att boken ska ge en introduktion till gotländsk geologi och även en fördjupning för amatörgeologer, med informativa texter och vetenskapliga fakta presenterat i grafik. För författaren är jordens historia lika viktig som mänsklighetens historia.
– För att kunna veta hur berggrunden och landskapet har bildats. Varför det ser ut som det gör på Gotland. Geologin påverkar allt. Hur jordbruk, industri och bebyggelse har utvecklats. Jag tycker att det är lika viktigt för att vara rädda om den omgivning som vi lever i. Att veta ursprunget för att få en respekt för landskapet, förklarar Sara Eliason.
Det tredje avsnittet i boken fungerar som en guide till fyndplatser på ön där den geologiska processen har satt synliga spår på klintväggar, stenstränder, kalkstenshöjder och bergformationer.
– Gotlands berggrund, och det vi ser idag, bildades för 420 till 430 miljoner år sedan. Det är en av det viktigaste platserna från perioden silur, så blottlagd, välbevarad och rik på fossil, säger Sara Eliason.
På några av platserna i boken, som Hideviken och Ireviken, har hon själv guidat grupper på natur- och fossilvandringar. Andra platser som finns i boken är Kettelviken på Storsudret, Kuppen på Östergarnslandet, Djupvik längs Ekstakusten och Södra hällarna här intill Visby.
– Den här nordvästra Klintkusten är den som är enklast och bäst att guida på, både pedagogisk och lättåtkomlig, säger hon.
Berggrunden, och boken, berättar om livets historia och öns ursprung.
– Det som skulle bli Gotland, och hela vår kontinent, låg i kustnära hav i närheten av ekvatorn. Med korallrev och utbredd havsbotten där livet frodades. Alla de kalkskal som djuren bar bygger faktiskt upp hela Gotland, berättar Sara Eliason.
Hon hoppas att den nya boken ska vara lärorik för dem som vill förstå hur djur och växter har utvecklats, hur jordskorpan och kontinenterna har förflyttats och hur klimatet periodvis har förändrats.
– Mycket av det här kan man avläsa av fossiler, säger Sara Eliason.