Ingrids bokcirkel fyller 20 år

För 20 år sedan startade Ingrid Hamrell Mårtensson sin bokcirkel. "Jag vill gärna inspirera andra att läsa" säger hon.

Ingrid Hamrell Mårtensson och Margareta Kviberg dricker kaffe och pratar böcker.

Ingrid Hamrell Mårtensson och Margareta Kviberg dricker kaffe och pratar böcker.

Foto: Sofie Regnander

Litteratur2019-12-05 09:59

Hon har alltid läst mycket, Ingrid. Under uppväxten på 30- och 40-talet var biblioteket en oas där hon kunde ta sig till helt andra världar än de hemma på Gotland.

Mellan böckernas pärmar väntade äventyren, kunskapen och insikterna.

Och så är det alltjämt, alltid har hon en eller flera böcker på läsning.

Faktum är att Ingrid i Vamlingbo, som fyller 90 nästa år, har stenkoll på vilka böcker hon läst. Alla står noterade i en skrivbok, där refereras också handlingen och hennes egna "betyg".

– Och så skriver jag om den är lånad eller min egen. Du vet, jag köper så mycket böcker så ibland vet jag inte riktigt vilka jag har. Visst är det en fantastisk investering, böcker!

Ja, jo, kanske?

– Man köper dem dyrt och sedan är de inte värda någonting, ingen vill ha dem, skrattar hon. Men jag tycker om böcker, att ha dem i bokhyllan och kanske läsa om dem, för mig är det värdefullt.

Nåväl, bokcirkeln drog Ingrid alltså igång för 20 år sedan, 1999. Hon ringde runt till bekanta, de flesta tackade "nej" men till slut blev de fyra, fem stycken som träffades någon gång per månad.

Så har det fortsatt och med tiden har cirkeln växt, medlemmar har bytts ut, vissa har gått ur tiden med i dag är de 14, 15 stycken som träffas regelbundet.

De ses hos varandra, dricker kaffe och utbyter tankar kring en och samma bok, eller om någon läst något annat värt att förmedla.

För närvarande läser de Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf, "Jag vill sätta världen i rörelse". Den fick de i gåva att Vuxenskolan som de haft som partner under alla cirkelår.

Den ska sedan kompletteras med andra verk ur Lagerlöfs produktion.

Men lika ofta läser de aktuella titlar, det gäller att inte bli mossig och dessutom är det kul att hänga med i samtiden.

Efter alla böcker du läst, vad har du lärt dig, Ingrid?

– Ja, det vet jag inte, men jag har lärt mig hur mycket jag gillar att läsa. Fast det visste jag ju förut. Men jag tänker att det pratas om att skolbarn ska läsa mer...säger man "ska" blir det en tung plikt, hellre förmedla hur roligt det faktiskt är.

Läsning ligger i tiden, inte minst just tack vara bokcirklar. Det är ett sätt att utbyta tankar och göra läsningen mer social.

Bara på Sudret finns ett flertal cirklar, såväl i privat regi som knutna till biblioteken. Där märker personalen vilka titlar som är aktuella, de försvinner från hyllorna på nolltid när någon cirkel haft träff.

Endast kvinnor diskuterar litteratur i konstnären Ingrid Hamrell Mårtenssons bokcirkel. Gubbsen får hålla sig utanför, så har det varit från första början.
Endast kvinnor diskuterar litteratur i konstnären Ingrid Hamrell Mårtenssons bokcirkel. Gubbsen får hålla sig utanför, så har det varit från första början.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!