Omläsning
I bokhyllan tronar en obruten rad av Svenska Turistföreningens (STF) årsskrift genom 100 år – från år 1900 till år 2000. 2,15 hyllmeter – ca 40 000 sidor. De 32 första årgångarna dessutom med ett 20-tal planscher som inledning. Böckerna är fyllda med bilder, ofta av etablerade fotografer i sin tid. ”Känn ditt land” är mottot för STF från starten 1885.
Alltså: en unik insats av en förening som bygger sin verksamhet på medlemmar och med en aldrig sviktande tro på människors intresse för sitt land. Att få ta del av den rikedom vart landskap bjuder genom natur- och kulturturism. Att locka människor ut i landskapet – det må vara fjällvandringar, strövtåg i bokskogar eller längs åar och stränder.
Ett gångbart grepp har varit att ge årsböckerna ett tema. Under två tidsperioder har vart landskap fått sin årsskrift. För Gotland 1940 och 1966. Däremellan teman som naturtyper (skogen, stranden osv), århundranden, årstider.
Verksamheten, som speglas i årsskrifterna, handlar om att lära känna, vara stolt över och njuta av sitt land. Inledningen i årsskriften år 1900 säger detta så tydligt: ”Bort från gatorna och torgen med sitt damm. Ut till susande skogen, porlande bäcken, blomsterprål och fågelsång. Luft i lungorna. Bort med snörliv och styva kragen.”
Fjällen i norr med vandringsleder och övernattningsstugor har varit en röd tråd för STF. Det var så det började 1885. Fjällvidderna lockade. Successivt dras hela landet in.
Turismen utvecklas med transportmedlen: till fots, med cykel, järnvägar och ångbåtar. På 1950-talet breddas turismen med bilen. Vandrarhemmen växer upp som svampar och ersätter i viss mån tälten. Det handlar om att ge innehåll till svenskarnas tilltagande semesterveckor. Även om charterturismen vartefter tilltar så lever i grunden intresset för det egna landet med sin mångfald, nu förstärkt i Corona-tid. Semester som blivit hemester.
STF har genom åren gett ut mängder av resehandböcker. För Gotland en utgåva 1913 som ger förslag till turer på ön plus information om historia, natur, näringar och kommunikationer. Entré till Fornsalen 25 öre. Bad i kallbadhuset 15 öre. Rum på Stadshotellet 2 kronor. Velocipedreparatörer med uthyrning anvisas. En dos nostalgi är allt detta.
Omläsning blir här snarast ovärderlig tillgång att lära känna ett Sverige som växer fram under ett händelserikt 1900-tal.