När skribenten och guiden Lars Bäckman jobbade för Visby stift 2014 fick han uppgiften att få fler att besöka kyrkorummen.
– Det är en fantastisk del av Gotland. Att kunna kliva rakt in i rum som är öppna för alla och 800 år gammalt. Det är välbevarad medeltid, säger han.
En skrift med 14 kyrkor togs fram och ett par år senare utökades den till 17 kyrkor. Nu har boken "Kyrkjakten" getts ut med 37 kyrkor i pocketformat. Boken inleds med en enkel karta, basfakta om öns kyrkor och handritade skisser över dess byggnadsdelar. Därefter är kapitelindelningen i alfabetisk ordning, med kyrkor från A till V. Från Akebäck kyrka till Vamlingbo kyrka. Förutom en svartvit bild på varje kyrka finns utvald information som ska kunna intressera såväl förstagångsbesökare som vana kyrkobesökare.
– Det ska vara lättsam information, med lite uppgifter och några highlights, säger Lars Bäckman.
Han har författat flera lokalhistoriska böcker och är full av berättelser, som medeltidens utrikeshandel, innerstadens mordfall och kyrkogårdarnas sägner. Den här boken har han skrivit tillsammans med konstvetaren och kyrkohistorikern Torsten Svensson.
– Jag har hållit på i 50 år, säger han och tillägger att han hade sin första guidning som åttaåring i Dalhems kyrka.
Dalhem är en av de utvalda kyrkorna. En annan av dem är Bro kyrka och beskrivs i boken som en av de mest sevärda.
– Det finns några konstigheter i den här kyrkan. En trädrot går rakt ut ur kyrkotornet som en kvast, säger Lars Bäckman och visar.
– Det är en byggnadsdetalj som håller ihop tornet, förklarar Torsten Svensson.
Andra detaljer i Bro kyrka är det så kallade hagioskåpet, ett litet rum med egen ingång och fönster in mot kyrkorummet, som också finns i Atlingbo, Martebo, Väskinde och Vall.
– Jag tolkar det som en bönekammare, där man kan gå in och se altaret, även om kyrkan är stängd, säger Torsten Svensson.
De två författarna pekar även ut en dopfunt med trälock, väggmålningar från 1100-talet till 1700-talet och den gotiska portalen där en liten djävul är inhuggen i stenen. Alla dessa detaljer är med i boken, som kanske kommer att utökas med fler kyrkor i en framtida upplaga.
– Nästa gång får vi göra alla, det är nästa steg. Det finns ju inget annat än att gå från 37 till 92 kyrkor, säger Torsten Svensson.
Gotlands kyrkor är öppna dagtid under hela sommaren.