"Sveriges ursprungsfolk blir alltmer synligt"

Lennart Lindgren har läst Mats Jonssons Augustnominerade "När vi var samer", en glödande serieroman som tydligt synliggör Sveriges ursprungsbefolkning och dess historia.

Mats Jonsson berättar både sin egen och samernas historia i serieromanform.

Mats Jonsson berättar både sin egen och samernas historia i serieromanform.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Litteratur2022-01-25 14:02

Ny bok

När vi var samer

Mats Jonsson

Galago, 2021

Det är sannerligen på tiden att Sveriges ursprungsbefolkning, samerna, synliggörs och respekteras. Så sker alltmer. Nyligen sågs Maxida Märak i Tv4:s "Så mycket bättre". Sofia Jannok framträder också hon som stridbar kämpe för ursprungsfolkens rättigheter. Tidigare har filmen ”Sameblod” fått guldbagge. ”Aednan” och ”Herrarna satte oss dit” har Augustprisas, liksom Ann-Helen Laestadius med ungdomsböcker i samemiljö.

undefined
Samerna och deras kultur har de senaste åren fått allt större uppmärksamhet.

Svenska kyrkan har genomfört en beundransvärd försoningsprocess för att erkänna sina övergrepp mot samer historiskt. Svenska staten har betett sig hänsynslöst mot samerna genom hela 1900-talet bland annat med ”lapp-ska-vara-lapp”-politiken. Berövat samerna sina renbetesland för skogsavverkning, vattenkraftutbyggnad, gruvhantering. 

För att inte tala om den förnedrande verksamhet som Rasbiologiska institutet tilläts bedriva. Sverige har inte ratificerat ILO:s konvention om ursprungsfolkens rättigheter. Men, sent skall syndaren vakna. Den 3 november 2021 tillsatte regeringen en kommitté som skall kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna och konsekvenserna för det samiska folket. Det finns bara en kommentar: Äntligen! Hatten av för Amanda Lind för det initiativet. Ett politiskt uppvaknande.

undefined
Mats Jonsson berättar både sin egen och samernas historia i serieromanform.

Mats Jonssons När vi var samer är en serieroman som Augustnominerats, den första i sitt slag. Den tar sin början efter farfaderns död då familjen öppnar en gammal svepask som varit sluten och förbjuden. Där finner de renmärkesbevis och foton från renskiljningar som visar att släkten varit skogssamer. Mats Jonsson, som skrivit flera serieromaner, kan inte värja sig. Han måste bara förmedla skogssamernas historia. En historia, en krönika, om kampen för en kultur och ett sätt att leva som går långt tillbaka i tiden. Upprörande när skogssamerna successivt utrotas med statens politik och storsamhällets intrång med nybyggare och skogsbolag. Ett kulturellt folkmord är Mats Jonssons slutsats. 

Serieromanen har sin styrka i bilden. Skeendet blir så tydligt, så uppenbart. Historia och nutid blandas här på ett skickligt sätt för att förstå skogssamerna som folk. Liksom den samiska kulturen (fjällsamer, skogssamer och fiskesamer) som i serierutor och faktarutor får sin historia beskriven. Samerna som funnits här minst 3 000 år. 

För första gången förstår jag vårt urfolks historia. En nödvändig och samtidigt sorgesam läsning. 

En glödande serieroman signerad Mats Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!