Samers liv och samisk kultur i hoppfull uppmärksamhet

Slag i slag lyfts samernas historia och kultur fram i ett hoppfullt flöde. Det svenska urfolket som ignorerats av staten genom århundraden.

De senaste åren har samernas kultur och historia lyfts fram inom kulturen.

De senaste åren har samernas kultur och historia lyfts fram inom kulturen.

Foto: Junge, Heiko

Litteratur2021-10-25 14:06

Ny bok

Minnen och historier från Lappmarken

Udtja Lasse

Elisabeth Grate förlag, 2021

Liv och verksamhet som ständigt naggats. Storsamhället som okänsligt vällt fram. Rasbiologiska experiment som belysts i filmen Sameblod. Kyrkan som i strid med sin Bibel hakat på. Fagert tal om mänskliga rättigheter som dunstat bort. 

Men nu sker en omsvängning. Samernas situation har belysts i Augustprisade böcker – Aednan (Linnéa Axelsson) och Herrarna satte oss hit (Elin Anna Labba). Ny är Mats Jonssons serieroman När vi var samer (som just nominerats till Augustpriset)

Samernas liv och kultur uppmärksammas. Svenska kyrkan har genomfört en försoningsprocess tillsammans med samerna. Tänk om staten kunde göra detsamma. Men där grinar ointresset, liksom hos de politiska partierna. Nu avslöjas dessutom skogsbolagens okänsliga agerande i urskog och renbetesmark. 

I Minnen och historier från Lappmarken berättar Udtja Lasse (alias Lars Norberg) från sin barndom med uppväxt i trakten av Udtja sameby I Norrbotten. Lars Norberg (1934–2021) flög ut i världen som diplomat i utrikesförvaltningen, men återvänder till sin barndomsbygd med berättelser från sin mors dagbok och egna minnen från Varggájauare 1934–1944. Dessutom fem historier från Lappmarken som har lite karaktär av skrönor. Udtja Lasse tycks vara den enda svenska författaren i Elisabeth Grates stall av internationella storheter. Han kommer från Havars land, ett vidsträckt land med renbetesland och mäktiga älvar, med pitemål som dock är på väg bort men lever kvar i namn på fjäll, skogar, sjöar och rinnande vatten. Så som urfolk beskriver sin levandes natur. Om hösten brinner ripriset i rött och älvorna rör sig graciöst med sina vita slöjor som stiger upp ur myrarnas djup. Poetiskt anslag i första kapitlet. Detta är Sápmi, samernas land där himlen är tak och jorden är golv. Där man andas frisk luft och dricker direkt ur bäcken. Det är urfolken som står upp för jorden som den samiska artisten Sofia Jannok engagerat framförde i Climate life-galan i Kungsan nyligen. Rennäringen, samernas identitet, ständigt hotad.

Här finns också rallarnas 30-tal och flottare. Och så den dystra uppseendeväckande tågtrafiken av Hitlers soldater genom Sverige under Andra Världskriget. 

Lite av varje i denna bok som påminner om ett land som heter Norrland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!