”Människans långa historia fascinerar”

Lennart Lindgren läser Karin Bojs bok, ”Europas mödrar – de senaste 43 000 åren” och får nya perspektiv på livet och människan.

Vetenskapsjournalisten Karin Bojs är aktuell med en ny bok.

Vetenskapsjournalisten Karin Bojs är aktuell med en ny bok.

Foto: Ulrica Zwenger

Litteratur2023-02-06 13:04

Ny bok

Europas mödrar – de senaste 43 000 åren
Karin Bojs
Bonniers, 2022

Människans långa historia fascinerar. Väcker nyfikenhet – vadan och varthän. Livet – ursprung och utveckling.

Karin Bojs kan vår historia. Tidigare chef för DN:s vetenskapsredaktion. Nu fri skribent. Europas mödrar är den tredje i en skildring av människans historia. Påbörjades 2015 med Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren som blev Augustvinnare. Sedan kom Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren (2016).

Karin Bojs är skicklig att tillgängliggöra forskning och vetenskapliga rapporter. Väcker nyfikenhet om människans långa historia. Bara detta att boken innehåller 30 sidor referenser stärker kvalitén. Det vimlar av fakta att hålla reda på. Sakta läsning påbjuds!

Vår egen art Homo sapiens, har funnits mer än 300 000 år. Vårt ”urhem” är Afrika. Vi som har våra rötter i Europa härstammar från en grupp som lämnade Afrika för ungefär 55 000 år sedan. Det finns parallellt en mödernelinje till en kvinna i Afrika för 200 000 år sedan som brukar kallas Eva. Inte den bibliska Eva, utan en Ursprungs-Eva. Tron får väl avgöra vilken Eva man omfattar.

I Europa träffade ”vi” neandertalare. Det förekom sex och gemensamma barn. Nobelpristagaren Svante Pääbo har visat att vi alla har ett par procent neandertal-DNA i vår arvsmassa. DNA-tekniken har dramatiskt ökat kännedomen om människans historia.

Så småningom dog neandertalarna ut och Homo sapiens utvecklades och spred sig. Under vandringen norrut mötte de allt bistrare klimat och istider. Istider kommer och går på jordklotet. Den senaste drog sig tillbaka för cirka 12 000 år sedan. Gotland som varit helt nedtryckt började resa sig – växtlighet vandrade in och så kom människor från söder som etablerade en stenålderskultur.

Så mycket passerar revy i boken: samlarfolk blir jordbrukare där könsrollerna förändras. ”Oket, hjulet, plogen” får avgörande betydelse liksom hästen och hunden och de första metallerna. Trä, textil och keramik har befunnits vara kvinnornas domäner.

Men boken lever inte helt upp till sin titel. Ett tydligare fokus på mödrarna och deras betydelse genom historien hade jag önskat. Vi vet ju att utvecklingen i stort lett till en manlig överordning – än idag.

Dock – Karin Bojs ger oss svindlande perspektiv på människans utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!