Maria Molin ger ut bok om sin barndoms magiska ö

Frilansjournalisen Maria Molin debuterar med boken Fotspår i Sanden– Berättelser från Gotska Sandön. Efter 30 år återvänder hon till platsen där hennes liv en gång startade.

Fotspår i sanden utgår från Maria Molins egna minnen från barndomen.

Fotspår i sanden utgår från Maria Molins egna minnen från barndomen.

Foto: Maja Molin

Litteratur2021-12-19 15:15

Första gången Maria Molin var på Gotska Sandön var sommaren 1977, då var hon bara några veckor gammal.  Det var året efter att hennes pappa Kjell Magnuson och farfar Otto Magnuson började köra passagerartrafik med tankfartyget m/t Mireya.

– De satte igång passagerartrafiken från Nynäshamn till Gotska Sandön, det var min farfars dröm, säger Maria Molin.

Hon minns hur hon som barn badade och lekte i de, som hon minns det, enorma sanddynerna.

– Mitt liv började där på Gotska Sandön kan man säga, den platsen blir så stark för mig. För barn är världen mer magisk så för mig har det varit en sagoö, sen har jag fått en mer fördjupad relation till den.

Hon sitter på ett kafé i Visby bara ett stenkast från huset där hon bor. På bordet ligger hennes debutbok Fotspår i sanden – Berättelser från Gotska Sandön.

Boken är tillägnad hennes far och farfar.

– Min farfar gick bort 1984, då var jag sju år. Jag lärde aldrig känna honom riktigt som barn. Att skriva den här boken var ett sätt för mig att komma närmare honom.

Maria Molins pappa fortsatte med passagerartrafiken till Sandön ytterligare ett år efter att hennes farfar gått bort. Sedan övergick han till den vanliga lasttrafiken i rederiet året om.

Maria Molin växte upp i Stockholm men flyttade till Gotland som vuxen. Under sommaren 2014 jobbade hon som reporter på Gotlands Media, ett av uppdragen var att åka till Sandön för att skriva resereportage. Stugan hon skulle bo i hade två bäddar så hon frågade sin pappa om han ville följa med, vilket han gjorde.

 – Det var speciellt att komma dit med honom. Varken han eller jag hade varit på Gotska Sandön på 30 år. Redan då kände jag att jag ville skriva mer, säger hon. 

Hon fascineras av öns rika historia och orörda natur.

– Jag vill gärna fånga berättelser om en plats, det var mitt sätt att lära känna ön, säger hon.

I boken får vi möta Hans Hörlin som växte upp på Sandön och som var öns sista fyrmästare.

– 1970 automatiserades fyren och då tog en epok slut på Gotska Sandön. Innan hade Fyrvaktarfamiljerna bott där året runt.

Maria Molin har även träffat Leila Wigsten som också hon bodde på Sandön som barn, och hennes barnbarns barn Märta Fohlin som skrivit romanen Sandöflicka. Läsaren får, bland många andra, även möta besöksvärden Tove Stibe, romanförfattaren Anna Jansson och tillsynsmannen Petter Rimfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!