En bok av detta slag har man inte sett förut

Ringmuren står kvar som ett monument över det våldsamma inbördeskrig som utspelade sig på Gotland. Lennart Lindgren har läst "Ett delat land" om konflikten och bakgrunden till den.

Ringmuren, i dag ett landmärke och en turistattraktion, men då den byggdes var det för att stänga ute delar av öns befolkning.

Ringmuren, i dag ett landmärke och en turistattraktion, men då den byggdes var det för att stänga ute delar av öns befolkning.

Foto: Dennis Pettersson

Litteratur2023-03-06 13:04

Ny bok

Ett delat land

Janette Bornmarker & Katarina Söderdahl

Det var en gång Förlag, 2022

Gotlands historia har berättats många gånger genom åren. På en liten ö i det stora havet finns en märklig historia, inte minst från medeltiden. Vi känner till de 92 medeltida kyrkorna, alla byggda före 1350. Ett kulturarv i sig att vara stolt över. 

Men det var inte bara tro och kristenhet som till del präglade Gotland under medeltiden. En betydande handel utvecklades som skapade rikedom och konflikt. Det byggdes en mur, en ringmur, runt staden Visby. En turistattraktion idag, men då handlade det om att stänga ute delar av öns befolkning. Än i denna dag byggs murar med samma syfte runt om i världen. Gränser är heliga för de utvalda. Privilegier måste skyddas. Solidariteten sjunker undan. Våldet mullrar i bakgrunden. Inget tycks man ha lärt genom årtusenden.

Historien behöver berättas för att förstå en utveckling och förhoppningsvis ta lärdom.  

undefined
Ett delat land är den första titeln i en ny illustrerad bokserie om Gotlands dramatiska medeltid, av Janette Bornmarker och Katarina Söderdahl.

Janette Bornmarker och Katarina Söderdahl tar ett eget grepp om historien på Gotland med "Ett delat land". Med kort koncis text och dramatiska illustrationer formas historien och levereras med en anslående layout som väcker intresse. En bok av detta slag har man inte sett förut. Författarduon planerar en serie illustrerade faktaböcker med nedslag här och var i öns historia. 

undefined
Katarina Söderdahl och Janette Bornmarker .

Nu berättas det våldsamma inbördeskriget – bakgrund och vad det ledde till: ett delat land, som är bokens namn och bärande tema. Bakgrunden är den makalösa utvecklingen för Visby som handelsplats. Redan under vikingatid ägnade sig gutarna åt långväga handel. Kontakter med tyska köpmän ökar. Hansan bildas. Visby blir en viktig europeisk handelsstad. Många tyskar bosätter sig i Visby och bygger en egen kyrka – Sankta Maria, som blir dagens domkyrka. En guldålder där rikedomarna också omvandlas till ståtliga kyrkor på landsbygden. Men framgången leder till en spricka mellan Visby och landet. Ett inbördeskrig bryter ut. Kung Magnus träder in efter en tid och mäklar fred, men sprickan består. 

Med tiden utvecklas sjöfarten. Fartygen blir större och seglar Visby förbi. Danskarna erövrar Gotland. Pesten drabbar. Guldåldern är förbi. Uppgång och fall – inte så ovanligt i historien.

Boken avslutas med en diger lättillgänglig faktasamling över tid.

En bok att rekommendera ock för skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!