Emma Tinnert och Henrik Karlsson är båda utbildade biologer. Tillsammans har de tidigare gett ut "Ölands orkidéer" (2020). Nu, lagom till blomsterprakten på gotländska marker, kommer "Orkidéer på Gotland" på samma förlag, Votum. De hade boksläpp på naturum i Vamlingbo under pingsthelgen. På sätt och vis var det hemmaplan för Emma Tinnert som själv förestått ett annat naturum, det på Ottenby, men samtidigt är Gotland ny terräng för henne. I den just utkomna boken står hon för detaljerade och vackra akvareller av alla arterna som presenteras.
– Målat har jag gjort hela livet, det är fint att kunna kombinera det med intresset för naturen. Att få göra böcker är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Emma Tinnert, som är bosatt strax utanför Färjestaden på Öland.
Utöver den öländska orkidéboken har hon också illustrerat "Min fjärilsbok" som hon gav ut 2014 tillsammans med Stefan Casta.
Henrik Karlsson, Kalmar, är naturfotograf och står för bokens alla fotografier. 2017 utkom "Vilda norden". För det projektet tilldelades han, som hittills en av två svenska fotografer, utmärkelsen National Geographic Explorer. Han säger att han har fotboll att tacka för sin upptäckt av orkidéernas spännande värld:
– Under fotbolls-VM 1978 i Argentina var jag nio år. Jag var hos mina morföräldrar på deras gård i Småland. Jag såg allt, satt bänkad framför teve-apparaten. Till slut tröttnade morfar, stängde av teven och sa – nu går vi ut! Och så blev det. Vi lyssnade på fågelsång på en äng och han visade mig nattvioler, berättar Henrik Karlsson.
Det där stannade i minnet.
– Och sen är ju orkidéer så snygga motiv, slår han fast.
Boken presenterar alla förekommande arter på Gotland, som nu anges till minst 40, vilket gör ön till Sverige-etta. Men man påminns om att det globalt finns sisådär 27 000 orkidéarter... Texten berättar om växtplatser, uppbyggnad, systematik och ekologi. I en tabell anges blomningstider för orkidéerna. Artbestämningen är ibland lurig, då orkidéer hybridiserar. Det är heller inte helt lätt att hålla isär publikationerna. Inom kort ger Gotlands botaniska förening ut "Gotlands orkidéer" av Gun Ingmansson. Samma titel hade föreningens specialutgåva av tidskriften Rindi för ett antal år sedan. Och 2007 gav Länsmuseet ut Sara Eliassons och Ulla Sjösvärds "Orkidéerna på Gotland".