Öns författare trötta på ensamarbete

Länsbiblioteket är i färd med att kartlägga litteraturens villkor på ön. "Många vill ha hjälp att nå ut", säger biblioteksutvecklaren Cecilia Herdenstam.

Hur är det att verka som författare på Gotland? Det är något som Cecilia Herdenstam och Maria Molin ska ta reda på.

Hur är det att verka som författare på Gotland? Det är något som Cecilia Herdenstam och Maria Molin ska ta reda på.

Foto: Edvin Högdal

Litteratur2020-01-02 09:55

Årligen landar ett stort antal gotländska böcker på bokdiskarna. Ändå har det inte gjorts någon ordentlig genomlysning av det litterära fältet på Gotland, åtminstone inte i modern tid. Men nu blir det ändring på det. Arbetet med en kartläggning började för några veckor sedan. När undersökningen är klar kommer den att inlemmas i regionens kommande kulturplan. 

– Vi skulle ha gjort den här kartläggningen för länge sedan. Litteraturen är ett kulturområde inom kultursamverkansmodellen, likt dansen och konsten. Vi har försökt flera gånger, men aldrig fått till det eftersom det saknats pengar. Men i och med nya kulturplanen kände vi: Nej, nu är det faktiskt dags att göra verklighet av det här. Och till detta har vi äntligen fått loss en liten slant från regionen, säger Cecilia Herdenstam, som leder projektet.

Maria Molin, journalist och litteraturvetare, har anlitats för att sammanställa rapporten, som bygger på enkätsvar från gotländska författare, illustratörer, översättare, bokhandlare och en rad andra som är verksamma på området. 

– Vi har tagit kontakt med författar- och dramatikerförbunden, Författarcentrum öst och Svenska tecknare i hopp om att nå som många som möjligt. Ungefär 100 personer deltar i undersökningen, säger Maria Molin.     

Att komma med några slutsatser medan arbetet ännu pågår vore förstås förhastat. Men välbesökta nätverks- och dialogmöten har hållits, och de ger en fingervisning om vad öns litterära aktörer efterfrågar.

– Flera vi pratat med lyfterfram tre aspekter. Till att börja med efterlyser många ett nätverk att ingå i. Skrivande är ett ensamarbete, därför blir det oerhört värdefullt att kunna möta andra för att utbyta tips och kompetenser. För det andra vill många ha hjälp att nå ut. Där kan vi arbeta med att stärka bibliotekens funktion som litterär scen, men även samverka med andra aktörer. Till sist önskar man rådgivning och utbildning gällande arvoden, säger Cecilia Herdenstam och fortsätter:

– Ja, som du hör finns det en mängd idéer och tankar. Vi får se hur vi går vidare när rapporten är färdig. Men förhoppningen är att det ska inrättas en tjänst med inriktning på de här frågorna. Behovet finns verkligen. Det har vi sett under arbetet med denna kartläggning. Man kan tycka att Gotland är litet, men oj så många skrivande det finns när man väl börjar leta.          

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!