På välskriven nöjestur i Håkan Nesserland

GT:s litteraturkritiker Lena Torndahl recenserar Håkan Nessers nya roman.

Håkan Nesser diskuterar skuld, ansvar, utanförskap och kärlekslängtan i denna välskrivna historia.

Håkan Nesser diskuterar skuld, ansvar, utanförskap och kärlekslängtan i denna välskrivna historia.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Litteratur2021-07-27 14:02

NY BOK

Håkan Nesser

"Schack under vulkanen" Albert Bonniers förlag

Håkan Nesser bor numera året runt på vackert vilda Furillen tillsammans med sin fru Elke. De sköter om sina hästar och höns och en storvuxen hundvalp, en rhodesian ridgeback vid namn Gaston. Den kände och produktive författaren har skrivit drygt trettio böcker vid det här laget i vitt skilda genrer: romaner, uppväxtskildringar, noveller och deckare. Eller ska man kalla dem spänningsromaner eller kriminalhistorier? Nesser har skrivit en romansvit om kommissarie Van Veeteren i fiktiva staden Marsdam och en annan om kollegan Gunnar Barbarotti i svenska hittepåorten Kymlinge.

Nyutkomna romanen ”Schack under vulkanen” är den sjunde boken i serien om kommissarie Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman. Den här gången beger sig Nesser på upptäcktsfärd i den litterära världen bland författare, kritiker, förläggare och läsare och det är en miljö som han förstås känner väl.

Med njutningsfull detaljrikedom och vass humor som piggar upp det annars milt trivsamma ordsvallet berättar Nesser om tre författare som försvinner spårlöst. 

Jack Walde är inflytelserik kritiker, fruktad för sina nedgörande sågningar av nyblivna skribenters förstlingsverk och beundrad (åtminstone av sig själv) för sina egna svårtillgängliga romaner. I hemlighet har han blivit stormrik på att skriva deckare under signaturen Tora Tilly. Han är självfallet livrädd att hemligheten ska avslöjas. Nästa författare som har gått upp i rök är en halvdan skribent som heter Franz J Lunde. 

Han super till och skriver på en kortroman som otäckt väl stämmer överens med hans liv i verkligheten. Nummer tre är den egensinnigt strama poeten Maria Green som är på föredragsturné landet runt. Och så dyker det upp en stalker som ställer obehagliga frågor.

Gunnar Barbarotti och sambon Eva Backman har haft det svårt privat, men när de gräver ner sig i det märkliga och intellektuellt stimulerande fallet med de försvunna författarna kommer de närmare varandra igen både som kolleger och kärlekspar. Nesser skriver charmigt och finurligt och handlingen slingrar sig fram i promenadtakt med många utvikelser. 

Ibland suckar jag otåligt över mångordigheten och den långsamma takten, men blidkas för Nesser är så varm och välformulerad och trots en del mörka ångestfulla stråk domineras berättelsen av lekfullhet och en sprakande berättarglädje som räcker ända till det överraskande slutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!