NY BOK
”Drottningar och pretendenter. Om guldålderns deckarförfattarinnor”
Carina Burman
Albert Bonniers förlag
Carina Burman är författare, litteraturforskare och deckarnörd. Hon har skrivit deckare, romaner och biografier om Bellman, Bremer och Gösta Ekman den äldre. Hon är väldigt förtjust i välskrivna pusseldeckare från förr och nu kommer hon med en högst personlig essäsamling om detta ämne. Boken har titeln ”Drottningar och pretendenter. Om guldålderns deckarförfattarinnor.” Guldåldern handlar enligt Burman om de berömda brittiska deckarna under mellankrigstiden och de svenskspråkiga (de kända men även de bortglömda) som kom några år senare. Dagens deckarboom gör henne kvackelmagad.
Carina Burman behövde ta en paus i forskandet och skriva något annat. Det blev denna lustfyllda, roliga, välskrivna bok om brittiska och svenska deckarförfattarinnor från förr. Efter en kort historik analyserar hon sex britter och ett trettiotal svenska skribenter som får epiteten drottningar, pretendenter och prinsessor. Pretendenter är sådana som gör anspråk på tronen. Denna digra volym är rena uppslagsboken. Här finns också massor av härliga bilder.
Burman låter njutningsfullt den högst subjektiva smaken styra vid urvalet. Hon hyllar de brittiska drottningarna med språkkonstnären Dorothy Sayers i centrum. Hon skriver lockande även om Agatha Christie, PD James och Ruth Rendell även om hon skäller en del på Christie och hennes bruksprosa. Klarögt, kärleksfullt och kritiskt analyserar vår ciceron älsklingsförfattarnas verk och berättar avspänt om egna läsminnen. Irriterande nog använder Burman genomgående de engelska titlarna, många läsare har nog läst böckerna i svensk översättning så det blir en del letande. Men de utomordentligt välskrivna kapitlen lyser av berättarglädje.
Mer kortfattat passerar också ett trettiotal svenska deckarskribenter, från drottningar som Maria Lang och Kerstin Ekman till diverse arkivfynd. Här presenteras nya, spännande bekantskaper efter ett beundransvärt arkivrotande! Nyfiken blir man ju på Loulou Forsell (1922-1954), som växte upp i kulisserna på Kungliga Operan, fick handen avsliten av en björn och rymde från Beckomberga i ett flygplan med fästmannen Putte vid spakarna.
Carina Burmans härliga godbit lockar till både nyläsning och omläsning. Läslycka på högsta nivå.