NY BOK
Pierre Schori
Slummen får sin hämnd, författaren Carl Sandburg och drömmen om ett demokratiskt Amerika
Ordfront
Pierre Schori har en lång karriär bakom sig kabinettsekreterare på UD, som biståndsminister, som FN-ambassadör och som EU-politiker, har gett ut ett stort antal böcker, huvudsakligen om Latinamerika, FN och politik. Det senaste året har han varit en av de få kända socialdemokrater som argumenterat starkt emot svenskt NATO-medlemskap.
Nu har han skrivit en biografi över Carl Sandburg, (1878 -1967) en amerikansk socialist och poet. Sandburg är ingen okänd person, som poet var han fem gånger föreslagen till Nobelpriset av både Ernest Hemingway och Harry Martinson. Bob Dylan var en av hans beundrare och besökte honom 1964 när Sandburg var 84 och Dylan 26.
1959 blev han inbjuden till Tage Erlander, senare flitigt citerad av Olof Palme. I USA hade och har han citerats av både Kennedy och Obama. Hans dikter hade en skarp ton mot klassamhället och han stödde den svarta medborgarrörelsen.
Han växte upp i Galesbury, en liten stad nära Chicago, föräldrarna var fattiga invandrare från Sverige och Carl fick kämpa sig fram med illa betalda jobb. Genom att själv arbeta som skoputsare, mjölkbiträde, tvålpojke lärde han känna livet för de fattiga, de prostituerade och luffarna. Det gav honom insikter som journalist, författare, agitator och poet. Han var med i kampen för kvinnors och ursprungsbefolkningens rättigheter och varnade för rasismen, det kalla kriget och kärnvapen.
Han var en stor agitator för socialistpartiet och fackföreningen. Hans reportage efter första världskriget från Europa, med Stockholm som bas, kom till en stor publik i USA. The American Songbag är ett annat storverk som kom ut 1927 med 280 sånger från hela Amerika, givetvis fanns Joe Hill (there is pie in the sky) och Woody Guthrie (Det här är ditt land) med men också många okända låtar han samlat in från hela landet. Under många år arbetade han med en stor biografi, sex band, ett standardverk om Abraham Lincoln som kom ut 1939.
När Posten 1988 gav ut ett förstadagsbrev för att fira 350 årsminnet av den svenska kolonin Nya Sverige vid Delawareviken med frimärken på sex personer med anknytning till Sverige var Carl Sandburg en av dessa.
Schoris bok är ett imponerande verk där han lyckas beskriva Sandburg både som agitator, poet och människa. Det är ett arbete han påbörjade redan för 40 år sedan. Men den kräver en del av läsaren, det är många utvikningar från temat Sandburg om Palmes och Schoris egna kontakter med radikala röster i USA och aktuell amerikansk politik.
Ibland blir det för mycket – jag kan undra vart Sandburg tog vägen.
Det är ändå viktigt att som Schori gör se hur senatorn och presidentkandidaten Bernie Sanders i sitt program för sociala reformer inspirerats av Sandburgs ideér. President Joe Biden har likaså vid presentation av sitt reformpaket uttryckt sig i samma termer som i det stora verket The People, yes.
Schoris bok leder till att man vill gå tillbaka och läsa Sandburg. Hans skrifter och dikter mot klasskillnader, rasism, kärnvapen mm väldigt aktuella. Drömmen om Amerika lever kvar. Sandburg får sista ordet
Det finns dom som ropar högt om friheten
och de som viskar om den.
Båda kan behövas.
Har jag, har du varit för tyst?
Finns det något lättare tystnadsbrott?
(Finnas det en lätt väg till frihet? sid 212)