Sebastian Eldh skrev sin första bok på en natt

Fylld av intensiva känslor efter en arbetsdag på Danderyds sjukhus satte sig Sebastian Eldh vid datorn och skrev. Orden forsade ur honom och blev till poesi som nu ska ges ut i en bok.

Sebastian Eldh ser likheter mellan små barn och äldre personer, han menar att båda lever i nuet.

Sebastian Eldh ser likheter mellan små barn och äldre personer, han menar att båda lever i nuet.

Foto: Privat

Litteratur2021-03-17 13:39

Efter att Sebastian Eldh kom hem från ett arbetspass i vintras satte han sig vid datorn och skrev. Orden flödade och han skrev dikt efter dikt. När han var klar hade han skrivit klart nära 50 dikter samt fragment av ytterligare ett 20-tal.

– Det var en frenesi, som en perfekt storm på något sätt, säger han. 

Av dikterna har han valt ut 27 till boken som är skriven på engelska och har titeln "Anger, frustration, sadness".

När covid -19 började sprida sig i Sverige tvingades Sebastian Eldh, liksom många andra, att byta bransch. Han gick från att vara säljare till att börja arbeta inom vården. Han jobbar nu på Danderyds sjukhus på den psykiatriska avdelningen med multisjuka och gamla personer som är i riskgrupp för covid-19.

– På jobbet är det mycket öra, mun och hjärta, det är klart att det påverkar en, säger han. 

Att skriva är ett sätt att hantera alla intryck.

– Det är väldigt intensivt känslomässigt på jobbet. Jag gör något på jobbet sen får jag bearbeta det när jag kommer hem, säger han. 

Ofta skriver han små minnesanteckningar under arbetsdagen som han sen plockar upp framför datorn hemma.  

– Det är väldigt spännande hur ens ord fastnar på pappret. Man bearbetar känslor väldigt bra genom handling, en handling kan vara att skriva ned känslorna. 

Sebastian Eldh är uppvuxen i Klintehamn men bor numera i Stockholm. Han säger att han alltid har skrivit men sällan visat något för någon. Med undantag för just dessa dikter. 

– Jag har börjat visa mina texter och skickade de här till två goda vänner som pratar rakt med mig, säger han. 

Efter goda vitsord från vännerna bestämde han sig för att dikterna skulle ges ut i en bok och startade en insamling för att finansiera det.

Målet vara att samla in 10 000 kronor men på kort tid hade han fått in nära 15 000 kronor. Finansiärerna kommer från sex olika länder i tre olika världsdelar.

– Det är fascinerande, på internet kan man hitta likasinnande utan mellanled, säger han. 

Boken ligger nu färdig för tryck i hans dator tillsammans med en mängd annat material, för skrivlusten har kvarstått sedan den där natten den 22 januari. 

– Orden har fortsatt att flöda. Jag har gått tillbaka och tagit upp arbetet med roman, skrivit noveller och har en bunt med material som skulle räcka till två-tre poesiböcker till, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!