När Sanne Forslund från Väskinde fyllde 60 bestämde hon sig för att förverkliga tre drömmar: Skaffa hund, en bra cykel och skriva en bok. Detta berättade hon i en intervju i GT 2018, då debutromanen precis hade landat på bokdiskarna. Ett år senare har hon fler lager skinn på näsan, ny adress och ytterligare en bok i butiken. "I chefens revir", som den heter, fungerar som en fristående uppföljare till "I mors klor". Temat är dock detsamma: Narcissism.
– Jag påbörjade "I chefens revir" samtidigt som jag skrev på förra. Men jag slutförde den inte då, den fick ligga till sig ett tag. Jag sporrades av reaktionerna på "I mors klor". Det var uppenbart att det här är ett tema som berör, säger Sanne Forslund.
Första delen kretsade kring en familj som styrs med järnhand av en manipulativ och självupptagen matriark. I del två har narcissism-problematiken förflyttats till en arbetsplats. I centrum står vd:n Barbro Jansson som agerar på ett liknande sätt mot sina underordnade, i synnerhet mot de manliga assistenterna.
Tar sig narcissism olika uttryck i familjen och i arbetslivet?
– Jag vill betona att jag inte är expert på den kliniska diagnosen bara för att jag skrivit två romaner. Personligen tror jag dock att uttrycket är ungefär detsamma. Det handlar om att få andra att känna att de inte blir sedda, göra dem osäkra på allt som sägs och görs. Oavsett om det är ett barn eller en anställd som utsätts, så är resultatet samma: Man känner sig värdelös.