Trogna rea-kunder hängde på låset

I morse inleddes årets bokrea. I vanlig ordning var det full rulle inne på Wessman & Pettersson när butiken öppnade i ottan.

Många passade på att besöka bokrean på vägen till jobbet eller förskolan, som Josefina Pärlehag med familj.

Många passade på att besöka bokrean på vägen till jobbet eller förskolan, som Josefina Pärlehag med familj.

Foto: Edvin Högdal

Litteratur2019-02-26 11:30

För ganska exakt ett år sedan låg snön i tjocka drivor längs Adelsgatan. Väderförhållandena var betydligt mer gynsamma vid årets reastart, men den detaljen tycks sakna betydelse.

Skaran som hänger på låset till bokhandeln strax före klockan sju varje år dyker upp alldeles oavsett, inser den som varit med några gånger.

Man lär sig även att känna igen ansiktena, för de brukar vara desamma från år till år. Att häcka utanför butiken vid öppningsdags har bevisligen blivit en stående tradition för många.

– Det här blir åttonde året som jag och min väninna kommer hit på morgonkvisten – vi tar alltid en gemensam frukost efteråt, säger Lisbeth Kuhfuss, som inom loppet av någon minut hunnit norpa åt sig ett exemplar av Anna Laestadius Larssons roman om Hilma af Klint.

En social grej, alltså. Men det finns också en allvarlig sida av saken, betonar Lisbeth Kuhfuss.

– Om man älskar den fysiska boken, så måste man även älska den fysiska bokhandeln. Adlibris och de andra nätbutikerna tar över mer och mer av marknaden, och jag tycker att den utvecklingen är skrämmande. Det skulle kännas mycket olustigt om det inte fanns en fysisk bokhandel i Visby. Därför är det viktigt att stötta dem som fortfarande finns kvar, säger hon.

I ett annat hörn av Wessman & Pettersson stöter vi på Katarina Palmstam, som visar upp sina reafynd. I traven syns fackböcker om bland annat konsthantverk och självhushållning.

Enligt butikens ägare Roland Salemark är hon en ganska typisk reakund.

– Hittills (cirka 30 minuter efter att butiken öppnat, reds anm) är det framför allt faktaböckerna som går bra. Särskilt de finare, de som kanske kostat uppemot 1 000 kronor när de var nya. "Strindbergs måleri" och Dardel-boken – till exempel, säger han.

Som man kunde läsa i en artikel i tisdagens GT har många bokhandlare i landet noterat ett ökat intresse för skönlitterära böcker på rean.

– Rean har ju knappt börjat, så vi får se – men det är ingen trend vi märkt här. Jag tror att det beror på de skönlitterära böckerna kommer så snabbt i pocketformat nu för tiden. Många av våra kunder verkar faktiskt föredra det formatet framför inbundna böcker, eftersom det är bekvämare. Då är prisskillnaden plötsligt inte lika stor, och incitamentet att köpa på rean försvinner, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!