Helena och maken Jan Bjerkesjö bor sedan 2018 i stadsdelen Barnes i sydvästra London.
Hon är lärare på Svenska skolan, belägen i just Barnes, och Jan är frilansande journalist, på 90-talet var han redaktionschef på Gotlands Tidningar.
Sin fasta punkt i Sverige har de på Gotland, i fritidshuset i Stånga.
Helena fick på torsdagskvällen kännedom om drottningens frånfälle via sina barn, som underrättade henne via sms. På den lokala puben såg hon BBC:s nyhetssändningar där drottningens liv passerade.
– Det var rätt dämpad stämning i början, men som alltid på pubar blev det livligare efter hand. Jag skålade för mig själv för hennes otroliga pliktkänsla, berättar hon.
På fredagen tog hon bussen till Green Park och Buckingham Palace för att hedra minnet av Elizabeth II. Drottningen var högt hållen i det rojalistiska United Kingdom, inte av alla men av väldigt många.
London-livet pågick som vanligt under fredagen, vilket förvånade henne en aning.
– Men det står reportrar från hela världen överallt, i busskurerna har bilder på drottningen börjat komma upp och vid residenset var det oerhört mycket folk, berättar hon.
Poliser försökte så gott det gick organisera köer för dem som ville kondolera med blommor, en kö som tog runt två timmar att ta sig igenom.
Varför har du tagit dig till Buckingham Palace, Helena?
– För att minnas i första hand en stark kvinna som tagit sitt uppdrag på allvar hela livet. Tänk så många premiärministrar som passerat, säger hon.
För många han dödsfallet kommit som en chock, även om det inte var överraskande. Hon var trots allt 96 år.
– För de flesta har hon verkligen alltid funnits som en trygghet för landet, det är tydligt att folk är tagna, säger Helena Ottander-Bjerkesjö.
Nigel Bell i Mästerby är kanske Gotlands mest kände engelsman. Den tidigare krögaren chockades av torsdagens dödsbud.
– Hon är den viktigaste personen i England och hela brittiska samväldet, säger han till P4 Gotland.
Den tio dagar långa landssorgen kommer han inte att delta i, i och med att han befinner sig på ön:
– Men jag tänker på henne i mitt hjärta och önskar kung Charles lycka till, säger han.
John Mills, också han engelsman på Gotland, uppvuxen i Hereford, säger att han inte är någon rojalist, men är ändå tagen av drottningens död. Just för att hon ”alltid” funnits.
– På frimärken, sedlar… överallt. Det känns konstigt att hon är borta. Jag minns en underbar kvinna som levde sitt liv för vårt land, säger han.
Under torsdagskvällen strömmade kondoleanserna in från världens alla hörn, inte minst hyllades hennes gärning av flera kulturpersonligheter.
Skådespelaren Helen Mirren, som fick en Oscar för roll som drottning i filmen ”The Queen” skriver i sociala medier att drottningen ”var själva symbolen för ädelhet” och Elton John skriver att han är djupt sorgsen och att drottningen var ”en inspirerande person att befinna sig kring”.
Harry Potter-författaren J.K.Rowling skriver att drottningen ”gjorde sin plikt för landet ända fram till dödsbädden, hon har förtjänat sin vila” och Mick Jagger beskriver henne som en hel nations älskade farmor.
Brian May, gitarrist i gruppen Queen, som spelade ”God Save the Queen” från Buckingham Palaces tak på drottningens 50-årsdag 1977 skriver i sociala medier: ”Vilket liv utöver det vanliga, vila i frid, drottning Elizabeth”.