På torsdag återupplevs det blodiga slaget vid Mästerby

Stridshästar, kalla stålvapen och visslande pilregn. Det är vad som utlovas när drabbningen mellan danske kung Valdemar Atterdags tyska legoknektar och en gotländsk bondehär återskapas.

Pilarna kommer vina och svärden skramla när slaget vid Mästerby återskapas.

Pilarna kommer vina och svärden skramla när slaget vid Mästerby återskapas.

Foto: Joel Nilsson/arkiv

Mästerby2022-08-10 20:30

Året när Valdemar Atterdag och hans professionella tyska trupper landsteg på Gotland var 1361. Och massakern av gotländska bönder utanför Visby ringmur är väl känd. Men upptakten till slaget är inte lika bekant.

Några dagar tidigare hade dansken nämligen mött motstånd vid Fjäle Myr vid Mästerby. Även då av en skralt utrustad bondehär. På torsdag kommer blodbadet kunna upplevas i direkt anslutning till krigsskådeplatsen.

undefined
Pilarna kommer vina och svärden skramla när slaget vid Mästerby återskapas.

– Nu håller vi på att hägna in själva slagplatsen så att vi ska kunna skilja på hästar, bågskyttar och soldater och publiken. Dick Harrison kommer var konferencier och berätta bakgrunden i ett högtalarsystem. Så han guidar genom slagets viktigaste historiska delar, säger Lennart Magnusson som är med och arrangerar.

Hur många kommer deltaga?

– Jag hörde en siffra på 40 till 50 hästar. Och det blir inte bara svenska, även tyska och danska hästar kommer vara med. Sen tror jag att det blir cirka 200 aktörer. Det är ganska udda människor och en salig blandning av historieintresserade, lajvare och allmänt äventyrslystna typer. Att räkna och hålla koll på dem är inte lätt, de står inte still så länge. 

undefined
Den gotländska bondehären hade ingen chans mot Valdemar Atterdags tungt beväpnade yrkestrupper.

Det utlovas blanka vapen, pilar som viner genom luften och dånet av stridshästarnas hovar. Allt kommer kunna bevittnas på säkert avstånd, men ändå tillräckligt när för att höra kommandon och uppleva det medeltida krigets fasor.

– Valdemar Atterdags båg- och armborstskyttar försökte ta kål på som många som möjligt på distans. Och gutarna svarade med sina bågskyttar. Så det kommer vissla ordentligt under skådespelet. Men sen kom det invaderande rytteriet. Då började slakten. Försvararna hade mest jordbruksredskap och någon lans, det var väldigt enkla vapen. De hade helt enkelt inte någon chans mot den danske kungens tungt utrustade och vältränade yrkesarmé.

undefined
Lennart Magnusson säger att slaget kommer bli mycket realistiskt.

Lennart Magnusson säger att slaget kommer bli så verklighetstroget som den moderna historiska forskningen tilllåter. Så det blir spännande samtidigt som det finns en allvarlig ton.

– Det kommer bli väldigt realistiskt. Vi försöker att inte göra ett jippo. Det avslutas med en präst och med avrundningen hoppas vi att vi visar för publiken att man ska ta lärdom och att sådant här aldrig ska upprepas. Att det aldrig finns några vinnare i krig. Det är ju ruskigt aktuellt i Europa idag, säger Lennart Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!