Det går bra för svensk matkultur. Restauranger runtom i landet belönas årligen med priser och cirka 20 av dessa har krönts med – den i sammanhanget –finaste utmärkelsen: Stjärnor i klassiska Guide Michelin. Gotland har i dagsläget ingen stjärnprydd restaurang, men matkultur – och matkärlek – finns det gott om.
I samband med att Stockholm utses till Europas gastronomiska huvudstad 2023 kommer Sveriges alla län bjudas in till initiativet "Nya svenska landskapsrätter". På Gotland ska denna rätt utses med hjälp av en tävling där alla öbor bjuds in att delta. Bakom tävlingen står länsstyrelsen.
– Länsstyrelsens förhoppning är att vi ska kunna presentera en landskapsrätt som alla kan känna sig stolta över. Jag tror att den här tävlingen kan bidra med kreativa nytolkningar av gotländska rätter, säger Gunilla Lexell, projektledare på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Landskapsrätten, som egentligen är en landskapsmåltid då den ska bestå av förrätt, varmrätt och dessert, ska innehålla gotländska råvaror och "ha ett genomtänkt koncept". Den som vill tävla kan dock välja att endast skicka in en rätt, till exempel en förrätt, som sedan kombineras med andras rätter. Det går också bra att skicka in en fullständig trerättersmeny.
– Vi ser gärna att de rätter som är med och tävlar även kan representera den gotländska matkulturen. Jag vill därför uppmuntra ett helhetstänk där man även tar hänsyn till gotländska drycker, måltidstraditioner, måltidstextiler, glas och porslin, säger Gunilla Lexell.
Vinnaren utses av en jury som består av tio representanter från olika delar av mat- och livsmedelsnäringen. Där återfinns landshövding Anders Flanking, Susanne Welin-Berger från Gotland grönt centrum, Josefin Jessen, avdelningschef måltid Region Gotland, länsrådet Anneli Bergholm Söder, Daniel Michaneck, studentkåren Rindi, Sanna Palomaa, landsbygdsdirektör, Karin Lekander, restaurang och livsmedelsprogrammet, Frida Ganshed, Gotlands förenade besöksnäring, Erik Öhrn från Sustainable Speis och Thomas Östlund, Svenskt Butikskött.
Ett tävlingsbidrag ska innehålla recept och en kort beskrivning av råvarorna, en förklaring på presentation, upplägg och dukning samt förslag på dryck. Deltagare uppmanas även att skicka med foton när de mejlar sina bidrag till landskapsratter.gotland@lansstyrelsen.se.