Så skriver du en Mellohit

Bakom Måns Zelmerlöws, Yohios, Pernilla Wahlgrens och Jan Johansens Melloframgångar står flera gotländska låtskrivare. I år siktar Linnea Deb på att se sina fyra bidrag i finalen, och Danne Attlerud hoppas vinna hela norska Melodi Grand Prix.

Genombrott. Jan Johansens "Sista andetaget" blev Danne Attleruds startskott som låtskrivare.

Genombrott. Jan Johansens "Sista andetaget" blev Danne Attleruds startskott som låtskrivare.

Foto: JESSICA GOW

Mello(GA)2016-02-05 11:00

I studion på Jägargatan i Visby sitter Jörgen Ringqvist och skapar musik. Just nu arbetar han bland annat med att musiksätta en reklamfilm.

Men Jörgen Ringqvist har många strängar på sin lyra. Varje år skickar han in några bidrag till Melodifestivalens jury. I år skickade han in två bidrag med gotlänningarna Jimmy Ahlén och Julia Bergwall, som han signat på det egna förlaget Musica Invictus. Dessvärre blev de inte uttagna.

– Allt handlar om tillfälligheter, det är ett lotteri, konstaterar han.

Jörgen Ringqvist gjorde entré i Melodifestivalen år 2008 med ”If I could”, framförd av gruppen Calaisa. Låten kom på femte plats i sin grupp, slagen av bland annat Charlotte Perrelli och vinnarlåten ”Hero”.

– Det är nog den bästa låten jag har haft med. Den var värd att gå längre, säger han.

2011 gick det desto bättre när han skrev Linda Bengtzings ”E de fel på mig”, som kom fyra i finalen.

– Jag hade en idé som kändes Bengtzing, och hon gillade den. Sen när jag körde fast med texten ringde jag Thomas G:son så skrev vi sticket över telefon, berättar Jörgen Ringqvist.

Att skriva låtar till Melodifestivalen är inte alltid det lättaste.

– Om man hade receptet på en Mellohit hade det varit jäkligt skönt. Men det är ingen som har tror jag, säger han.

Nu för tiden räcker det inte med några tonartshöjningar.

– Schlagern innehåller i dag fler genrer, vilket är skönt, säger Jörgen Ringqvist.

För att få med ett bidrag i tävlingen krävs det först att man skriver en bra låt, som en artist sedan ska välja bland hundratals andra bidrag. Därefter är det upp till juryn om låten får vara med och tävla.

– Den måste kännas hittig och i dag. Det är viktigt att du skriver en låt som du själv tycker om, säger han.

När låten sedan är klar för tävling kan man äntligen pusta ut och njuta.

– Själva festivalen är riktigt kul. Som låtskrivare har man gjort sitt. Då kan man bara glida runt och hänga i baren, säger Jörgen Ringqvist och lutar sig tillbaka.

En annan gotlänning som kastats in i Mellovärlden är den före detta Lummelundabon Linnea Deb (runda bilden). Hon debuterade i Mellosammanhang år 2012 när hon tillsammans med sin make Joy Deb skrev Ulrik Munthers bidrag ”Soliders”, som kammade hem en hedrande tredjeplats. Efter det har paret bara gått från klarhet till klarhet och tagit hem två förstaplatser med sina bidrag ”You” med Robin Stjernberg och nu senast Eurovisionvinnaren ”Heroes” med Måns Zelmerlöw.

– Jag är ett livslångt Mellofan. När jag var liten satt vi alltid med papper och penna och betygsatte kläder, uppträdande och låt. Så det är lite av en dröm att vara med, säger Linnea Deb.

Som 16-åring lämnade hon Gotland för att studera musik. Senare har Linnea Deb turnerat som körsångerska bakom bland annat Ace of Base, Eric Gadd och Carola. Nu senast körade hon för Måns Zelmerlöw när han framförde ”Heroes” under Eurovision i Wien.

– Man får ju inte ha någon musik på track, allt måste vara live. Så vi stod i ett bås nedanför scenen, vi kände oss som kossor. Men det var jättejättejättekul, säger Linnea Deb med ett skratt.

I år tävlar hon, tillsammans med Joy Deb och Anton Hård af Segerstad, med fyra bidrag. Låtarna ”Don’t worry” med Ace Wilder, ”Hunger” med Molly Pettersson Hammar, ”I will wait” med Isa och ”My heart wants me dead” med Lisa Ajax är redan i dag, innan tävlingen ens dragit igång, favorittippade.

– Vi vill skriva låtar som vi själva vill lyssna på. Vi har aldrig skrivit låtar utifrån någon Melloformel, säger hon.

Men alla låtar har inte gjort succé. Linnea Deb minns en specifik låt som hon tycker borde ha gått längre.

– ”Glow” med Manda. Hon kom sist i sin deltävling. Jag är väldigt förtjust i den låten, säger hon.

Allra mest nöjd är Linnea Deb med Ace Wilders bidrag ”Busy doin’ nothin”, som kom två poäng efter Sanna Nielsens ”Undo”.

– Det var make it or brake it. Vi var så osäkra på om folk skulle fatta, men det gick bra, säger hon.

För att skriva ett vinnarbidrag krävs det att låten sätter sig snabbt och väcker intresse från start.

– Du har bara tre minuter på dig, säger Linnea Deb.

Det håller även låtskrivaren tillika gotlänningen Johan Lyander med om.

– Man måste ha en tydlig låt med en tydlig refräng som framförs av en intressant artist. Så fort artisten har öppnat munnen har man bara några sekunder på sig, säger han.

Johan Lyander står bakom bidrag som ”Night of passion” med The Poodles och ”To the end” med Yohio.

– Det var slumpen som tog in mig i Melodifestivalen. Jag råkade ha en låt som passade, säger han.

Gotlänningarnas framgångar i Mellovärlden har även sträckt utanför Sveriges gränser. Gotlänningen Danne Attlerud har haft med över 20 bidrag i både Svenska och utländska uttagningar till Eurovision Song Contest. År 2000 debuterade han med Barbados topplåt ”Se mig”.

– Den kom på andra plats efter ”När vindarna viskar mitt namn”, så det var en jättebra start, säger han.

Men mest nöjd är Danne Attlerud med låten ”Sista andetaget”, som framfördes av Jan Johansen år 2002.

– Det var mitt genombrott som textförfattare. Den spelas fortfarande ofta på bröllop, begravningar och dop, säger han.

I tisdags släpptes hans bidrag till Melodi Grand Prix, som är den norska motsvarigheten Melodifestivalen. Med låten ”Stand up”, som framförs av artisten Makeda, hoppas han kunna ta sig till Eurovision i Stockholm.

– Jag siktar så högt som möjligt, jag tycker att vår låt står sig bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!