Tina-Marie Qwiberg gräver där hon står

Från pollinerarna i luften ner i jorden vi odlar. Filmaren Tina-Marie Qwiberg fortsätter att dokumentera vår tids tysta miljökatastrofer.

Tina-Marie Qwiberg vänder sig mot katastrofrapporteringen.

Tina-Marie Qwiberg vänder sig mot katastrofrapporteringen.

Foto: Edvin Högdal

Miljödokumentär (GT)2016-03-26 11:00

Miljörörelsen beskylls emellanåt för att vara sekteristisk och dogmatisk. Somliga menar att den lånat en hel del från Uppenbarelsebokens berättelse om jordens förestående undergång.

Jag pratar med dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg på skärtorsdagen, reningsdagen då Jesus ska ha intagit Sista nattvarden. Rening är kanske att ta i, men denna dag blev åtminstone en reality check för filmaren.

– Jag är runt och besöker bönder i Ronetrakten. De har arbetat med jorden i generationer. När jag gör den här dokumentären vill jag inte tappa kontakten med verkligheten och deras vardag, som inte alltid är så lätt. Det är inte deras fel att det ser ut som det gör i dag.

Filmen i fråga heter ”Av jord är du kommen” och beräknas ha premiär nästa år. Den kan beskrivas som en sorts uppföljare på ”Bieffekten”, Tina-Maries förra dokumentär, som sändes i SVT 2013.

Båda filmerna skildrar de miljöproblem som det moderna, industrialiserade lantbruket gett upphov till. Ämnet denna gång är, som namnet antyder, matjord.

Den mår inte så bra, konstaterar Tina-Marie Qwiberg.

– Jorden tappar allt mer näringsinnehåll och får sämre struktur. Det gör den mer känslig mot vädrets makter, bland annat. Om man ska uttrycka sig så alla förstår: ju mindre näring jorden får, desto mindre liv blir det i den.

Och det är allvarligt. Jord är en ändlig resurs, och det mesta vi äter har sitt ursprung i den, påpekar Tina-Marie.

Hur hamnade vi då i den här sitsen? Ett nyckelord i sammanhanget är monokulturer. Inom det moderna jordbruket odlas stora volymer av samma gröda på en samlad yta. Det är effektivt, men skadligt för den biologiska mångfald som matjorden är beroende av.

– Kvantitet går före kvalitet. Men vi kan inte fortsätta så. Nu har vi nått en kulmen. En omställning av jordbruket är det enda alternativet.

Tina-Marie Qwiberg vill inte måla fan på väggen. Det kommer nog att ordna sig – trots att det går långsamt.

– Kemi- och växtförädlingsindustrin, riktiga giganter, motsätter sig utvecklingen av ekonomiska skäl. Om det inte vore för dem hade vi nog varit närmare en lösning i dag.

Denna artikel har handlat mer om den problematik som lyfts fram i dokumentären än om filmen i sig. Tina-Marie Qwiberg misstycker nog inte.

– Jag vill skapa debatt med ”Av jord är du kommen”. Det här är en tyst miljökatastrof som många inte har koll på. Den sker under marken och syns därför inte.

Som dokumentärfilmare vänder hon sig emot det där apokalyptiska som vi var inne på inledningsvis.

– Katastrofer rapporteras det om i två dagar högst. Si och så många dog. Kort därpå försvinner det från nyhetsflödet. Jag är mera intresserad av att förmedla en grundkunskap som biter sig fast i medvetandet. Först då märks en skillnad. När folk vet att det är bättre att köpa närproducerat, när de börjar anpassa sina levnadsvanor i det dagliga – då har man lyckats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!