Om du har ett eller flera mingel inbokade är förmodligen en av de första frågorna som dyker upp vad man ska ha på sig. Är det kostym och cocktailklänning som gäller eller funkar det med shorts och sandaler?
– Det beror på vilken typ av mingel det är. Ibland står det på inbjuden vad det är för klädkod, annars får man känna efter själv. Men det är inte helt fel att sätta på sig en klänning, för att ha shorts på sig får det nästan vara ett eftermiddagsmingel. Kostym är rätt på vissa mingel, men slips krävs sällan, berättar Cecilia Schelin Seidegård.
Du går ju på massa olika typer av mingel med olika yrkesgrupper och människor, är det viktigt att förbereda sig och läsa på innan?
– Det är viktigt att tänka efter varför du går dit, och om det är någon speciell person du vill prata med. När du väl är på plats får du sedan lirka dig dit och försöka få en pratstund.
Vad ska du tänka på om du går på ett mingel där du inte känner någon?
– Det är allas ansvar att både ta och ge kommunikation. Det gäller att gästerna är mottagliga och bjuder in nya personer. Om den inställningen finns är det inte så farligt att gå runt. Man märker också ganska snabbt om vissa inte är intresserade. Hemligheten med mingel är att våga gå runt och prata.
När är det okej att bryta sig in i ett samtal?
– Det får man känna av, om det inte går att ta sig in i första gruppens diskussioner får man gå vidare till nästa grupp. Det kan också vara tillfälle när du känner att du kan bidra med något i samtalet.
Har du tips på några bra öppningsfraser som alltid fungerar?
– Jag vet inte riktigt, men på mingel på Almedalsveckan kan man alltid fråga om personen är politiker, var han eller hon arbetar eller vilken organisation de representerar.
Hur viktigt är det att prata med fler än de man redan känner?
– Det är jätteviktigt att gå runt och prata med många och inte bara stå med sina bekanta, då kunde ni lika gärna haft en egen fest. Den som håller i minglet har ofta bjudit in folk som kan ha nytta av varandra.
För oss som har svårt att komma ihåg namn, har du något knep för att undvika pinsamma situationer?
– Det är många som har det problemet och det kan låsa sig även för erfarna personer som jag själv. Jag kan berätta att det inte blir bättre med åren heller. Ett knep är att presentera en person i gruppen som du kan namnet på, och hoppas på att även den andra personen presenterar sig. Alternativt kan du säga att du inte kommer ihåg personens förnamn, eller bara erkänna att du inte minns. Vissa träffar väldigt många människor och det går inte att komma ihåg allas namn.
Hur många glas är okej att dricka?
– Det beror på hur länge du är där och vilken tid på dygnet det är. Jag brukar ha som regel på Almedalsveckan att åtminstone vänta till kvällen med alkohol. Det beror på hur seriös du vill vara, du blir inte direkt smartare när du är onykter.
Finns det någonting som är absolut förbjudet att prata om?
– Nej, det tycker jag inte. Framför allt Almedalsveckan är till för att byta åsikter med varandra. Men man ska självklart uppföra sig och inte svära och bete sig.
Vad ska värden tänka på?
– Att det ska vara frikostigt, och med det menar jag inte att det måste vara dyrt och exklusivt utan att det ska finnas mat till alla, det ska gå att få påfyllning i glasen och finnas alkoholfria alternativ. Det är trevligt om det är musik i bakgrunden, och om du ska hålla tal ska det finnas mikrofon så att alla hör vad du säger. Prata inte för mycket utan det ska finnas tid för gästerna att prata med varandra. Sedan är det naturligtvis viktigt att prata med alla gäster.
Slutligen: Hur har du blivit en sådan bra minglare?
– Haha! Jag har haft lång träning och så är jag väldigt nyfiken på människor. Jag är inte heller särskilt blyg, vilket underlättar.