Bottenbetyg för skolledning på gymnasieskola

Personal ger skolledningen på Wisbygymnasiet låga betyg. Skolans rektor är något självkritisk, men menar att åtgärder är tagna.

Foto: Montage

Missnöje (GA)2018-10-10 11:42

I ett antal insändare har anställda kritiserat ledningen på Wisbygymnasiet, bland annat för bristande kompetens. Under våren 2018 fick all pedagogisk personal i landets skolor svara på en enkät från Skolinspektionen. Resultatet för Wisbygymnasiet bekräftar missnöjet mot skolledningen. Frågorna delas upp i 19 områden, och i 18 av dessa rankar de anställda Wisbygymnasiet sämre jämfört med snittet av landets övriga gymnasieskolor som deltagit. Lägst betyg får det pedagogiska ledarskapet av rektor och utvecklingen av utbildningen, där Wisbygymnasiet får ungefär hälften så bra betyg som rikssnittet.

Gunnel Ahlgren, ordförande för Lärarförbundet på Gotland, berättar att hon inte hört mycket kring detta från medlemmarna men att resultatet ändå är oroande.

– Det som är oroande är att personalen inte förstår hur styrkedjan ser ut. Alla måste få förståelse för vad som ligger på rektor, biträdande rektor och vem som är ens chef. Man måste jobba på kommunikationen och det kan behövas hjälp utifrån, säger hon.

På frågan om rektor har god kunskap om det dagliga arbetet i skolan svarar ingen att det stämmer helt. En tredjedel svarar att det inte stämmer alls, en tredjedel att det stämmer ganska dåligt och en tredjedel att det stämmer ganska bra. På frågan om rektor tar ansvar för det pedagogiska ansvaret på skolan svarar majoriteten, 44 procent, att det stämmer ganska dåligt. En del av kritiken har just varit bristande kompetens hos ledningen.

– När en rektor anställs för första gången pågår rektorsutbildningen under tiden personen är anställd, så man är inte fullfjädrad rektor när man bli anställd. Det behövs preciseras vilka kunskapsbrister det handlar om och sedan vad vi gör åt det, säger Gunnel Ahlgren.

Wisbygymnasiets rektor, Peter Lerman, är medveten om kritiken och anser att det finns viss anledning till självkritik.

– Det finns det. Samtidigt måste det ses i sitt sammanhang. När man gör omfattande förändringar som vi har gjort, med omorganisationen, ny ledningsgrupp och flytten in i nya Sävehuset, innebär det att man startar processer som tar tid. Utifrån förra årets enkäter med både lärare och elever har ett flertal åtgärder genomförts, säger han.

Hur går ni vidare med det här?

– Vi måste jobba med resultatet eftersom det står för någonting, och ta reda på vad det är som inte fungerar. Vi har satt handlingsplaner redan och påbörjat ett arbete kring detta, säger Peter Lerman.

Skolenkäten

Resultaten från skolenkäten räknas om till värden på en skala mellan 0-10. Ett högt värde indikerar en positiv uppfattning.

Enda kategori där Wisbygymnasiet hade högre betyg än rikssnittet gäller studiero. 7,3 på Wisbygymnasiet jämfört med 7,2 i riket.

Lägst betyg fick utveckling av utbildningen, 3,6 på Wisbygymnasiet jämfört med 6,5 i riket.

Det pedagogiska ledarskapet fick 4,0 i betyg på Wisbygymnasiet jämfört med 7,2 i riket.

68 procent av Wisbygymnasiets personal har svarat på enkäten.

Källa: Skolinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!