"Man upplever att man inte är rädd om sin personal"

Beslutet om de tre semesterperioderna i socialförvaltningen möttes av namninsamlingar och demonstrationer. Nu råder fortfarande delade meningar mellan arbetsgivaren och de anställda om huruvida lösningen har underlättat sommarens vikarietillsättning.

Foto: Malin Stenström/Arkiv & Dennis Pettersson

MISSNÖJET FORTSÄTTER2019-08-19 06:43

När socialförvaltningen i december förra året föreslog tre semesterperioder för de anställda under sommaren var missnöjet stort. Förutom namninsamlingar anordnades en demonstration i Visby, där den största kritiken handlade om att arbetsgivaren inte hade fört en dialog med personalen innan förslaget lagts fram. Just nu pågår den sista semesterperioden, och om förslaget har löst socialförvaltningens rekryteringssvårigheter till sommaren är oklart. Enligt både Roger Nilsson, HR-chef på socialförvaltningen, och Pia Malmros, ordförande för Kommunal på Gotland, är det ännu för tidigt att se ett resultat. I oktober kommer facket och socialförvaltningen utvärdera beslutet.

– Vi har skickat en enkät till alla medlemmar för att få ett ordentligt underlag, men vi vet sedan innan att de flesta inte vill ha tre semesterperioder. Arbetsgivaren har tyckt att det funkat bra, men vi har fått indikationer på att det inte gjort det, säger Annikki Björnlund, Kommunals huvudskyddsombud för socialförvaltningen.

Roger Nilsson menar att det generellt har varit en lugn sommar.

– Personalen har gjort ett fantastiskt jobb, både ordinarie medarbetare och de som har rekryterats inför sommaren. Innan våren hade både personal och chefer en farhåga om en tuff sommar och det har varit ett skört bemanningsläge, men de har lyckas hantera det på ett bra sätt, säger han.

Pia Malmros delar inte socialförvaltningens bild.

– Vissa arbetsplatser har haft det väldigt kämpigt.

Även Annikki Björnlund är negativ till synen.

– Vi har redan fått in många svar på vår enkät, så det verkar som att många är missnöjda. Arbetsgivaren tycker att detta är den bästa lösningen, men vi tror att det kan bli bättre genom lösningar i varje verksamhet istället, säger hon.

Om semesterperioderna kommer att finnas kvar till nästa sommar är ännu inte klart, men resultaten under sommaren hittills är enligt Roger Nilsson vad som eftersträvats.

– Det har lett till mer ordinarie personal och det ger en väldigt bra stabilitet i verksamheten. Vi kommer gå in i det här med ett mål om att vi måste få en minst lika lugn sommar nästa år, så vi får resonera om vilken väg vi tar dit.

Pia Malmros menar istället att det inte alls har gett det resultat man hoppats på.

– Vi kan komma att se ett ökat sjuktal i höst och vinter på grund av att de anställda inte har fått samma chans att återhämta sig.

Det stora rekryteringsproblemet som fanns förra året hade inför denna sommar också förvärrats.

– Det stora inflödet kom sent under våren, mycket senare än förra året, vilket skapade en oro i verksamheterna. Sen lyckades man ändå rekrytera det mesta av behovet och ordinarie personal har hittat lösningar i bemanningen, säger Roger Nilsson.

Missnöjet som visades efter beslutet om semesterperioderna vid årsskiftet menar han inte är aktuellt.

– De diskussionerna som var då, de var då, sedan har alla fokuserat på att sommaren skulle komma och att den skulle hanteras på bästa sätt – ”nu är läget som det är”.

När förslaget kom uttryckte många oro för att personal skulle sluta, något som rapporterades av Helagotland.se. Det har enligt Roger Nilsson inte märkts av.

– Vi kommer följa upp vilken uppfattning personal och arbetsgivare har haft, men nu är det för tidigt att se vad det visar.

Enligt Annikki Björnlund har flera redan sagt upp sig på grund av missnöjet.

– Några andra har sagt att om det blir tre semesterperioder till nästa år vill jag inte vara kvar. Man upplever att man inte är rädd om sin personal, medarbetarna uppfattar att de blir styrda och att det blir allt mer begränsat hur man får ha sin ledighet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!