Det är Nordrets och Sudrets teaterföreningar som tagit hit Moa Martinson-föreställningen "Moa" med Lisbeth Johansson, som gestaltar Moa Martinsons liv via dennas egna texter, och Carita Jonsson, som skrivit ny musik till pjäsen och finns med på tribunen.
Skildringen innehåller tvära kast mellan svärta och humor där åskådaren får följa Moa Martinsons liv från torparunge till erkänd författare, där hon debuterade först vid 43 års ålder.
– Vi har spelat denna föreställning över 80 gånger över hela Sverige och den är oerhört populär. Vi hade premiär på hösten 2015 och har sedan spelat den i omgångar. Nu gör vi 4-5 föreställningar innan sommaruppehållet, summerar Lisbeth Johansson.
Av dessa blir således tre på Gotland sedan en extra fått läggas till på Warfsholm.
– Jag har inte hört om extraföreställningar någon annanstans. Det blir härligt att komma till Gotland denna årstid.
Premiären för musikteatern "Moa" skedde på Teater Uno i Göteborg och stadens kulturnämnd har beviljat stöd till projektet. Att just Moa Martinson blev huvudperson i denna föreställning beror på regissören Maria Hörnelius.
– Hon föreslog det. När vi började läsa om Moa Martinsons liv så kände vi vilken superkraft denna kvinna var och blev väldigt inspirerade av henne. Kan hon klara allt som hon gjorde kan vi klara våra liv. Vi fick inspiration, hon levde under tuffa förhållanden och lyckades ändå göra debut när hon var 43, berättar Lisbeth Johansson.
En debut som väckte uppmärksamhet med sitt realistiska språk i skildringen av två kvinnors fattiga uppväxt i Norrköpings arbetarkvarter, berättat ur kvinnligt perspektiv.
– När vi startade åkte vi upp till hennes torp och träffade hennes barnbarn så det blev lite research. Innan vi hade premiär spelade vi i Stockholm på Moa Martinson-sällskapets årsmöte. Då var alla där som kunde Moa Martinson så efteråt kunde vi andas ut.
Maria Hörnelius har skrivit manus men orden i föreställningen är Moa Martinsons.
– Det blir en historik och man får en bra bild av henne. Moa Martinson är ganska vass i sina formuleringar, inte minst när hon pratar om författarkolleger som Ivar Lo. Föreställningen är både sorglig och humoristisk, det är jätteroligt att spela den och att folk blir berörda.
Föreställningen, vars längd är 70 minuter, ges den 25 maj, klockan 18.30 och 20.30, på Warfsholm och den 26 maj 19.30 i Rute Folkets hus.