Vill locka fler till hållbart mode

Mode ska vara roligt men hållbart är ledorden i utställningen “Gotland byter om”, som visas under hösten på tre bibliotek på Gotland.

Studieförbundet Vuxenskolan har sin utställning "Gotland byter om" under hösten på Almedalsbiblioteket, Slite- och Hemse bibliotek.

Studieförbundet Vuxenskolan har sin utställning "Gotland byter om" under hösten på Almedalsbiblioteket, Slite- och Hemse bibliotek.

Foto: Hanna Davidsson

Mode & styling2022-09-21 12:55

Modeindustrin står för mer utsläpp än flygindustrin. 80% av ett plaggs miljöpåverkan kommer från produktionsfasen, dessutom slängs nära 80 000 ton kläder varje år. Hur ska modeindustrin vändas i en mer hållbar riktning och hur ska man påverka konsumenterna? Det är frågorna som Studieförbundet Vuxenskolan försöker svara på genom utställningen “Gotland byter om”. 

Utställningen är en fortsättning på Vuxenskolans projekt F/Act Movement Gotland som anordnades under 2020-2021. Projektet började genom att Science Park Borås och Göteborgsregionen gjorde ett samarbete för att uppmuntra till hållbar produktion och konsumtion av kläder. Idag finns projektet i sju kommuner, däribland Gotland. 

undefined
Studieförbundet Vuxenskolan har sin utställning "Gotland byter om" under hösten på Almedalsbiblioteket, Slite- och Hemse bibliotek.

När GA besöker utställningen på Almedalsbiblioteket är tre av de lokala ambassadörerna, så kallade f/activister, för projektet på Gotland på plats och berättar om vad de lärt sig.

– Vi skulle avstå i nio månader från att handla något nytt, vilket var en utmaning, säger Katarina Ridderstedt. 

De har bland annat fått lära sig om kläders miljöpåverkan, om hållbart mode och att styla second hand av en stylist. Nu vill de inspirera andra.

undefined
Katarina Ridderstedt, Ann-Charlotte Malm André och Marie Barck delar med sig av sina lärdomar om hållbart mode.

Vad får man ta del av i utställningen?

– Man får med sig tips på hur man kan bli mer hållbar med sina kläder. Det är viktigt att skapa en diskussion om det här men samtidigt göra det på ett lustfyllt sätt, säger Ann-Charlotte Malm André, projektledare för “Gotland byter om”.

undefined
På utställningen får du ta del av flera hållbarhetstips och även ge dina egna tips.

Hur får man folk inspirerade till det här?

– Inget av det här handlar om att ge någon dåligt samvete utan det handlar om det lilla man gör. Vi vill sänka tröskeln och visa att det inte är svårt utan man kan göra något litet. Jag sydde till exempel om min dotters klänning till en tygpåse, berättar Ann-Charlotte. 

Ett tips är att se vad man har i garderoben och låna eller byta kläder med varandra. 

– Man behöver inte vara något syproffs, utan man kan exempelvis täcka en fläck med ett mönster som vi gjort på vissa plagg eller stryka på lappar över ett hål på ett par jeans, säger Katarina Ridderstedt.

undefined
Ann-Charlotte och Marie har varit med på projektet sen start och är på plats för att dela vidare sina tips.

Hur ser ni på framtiden för projektet?

– Vi tror att det här är framtiden. Vi behöver se över våra resurser och lära varandra om återbruk och remake, att allting kan få en ny funktion. Det är ett viktigt och värdefullt arbete, säger Marie Barck, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Vuxenskolan på Gotland och ansvarig för projektet.

undefined
Utställningen handlar om hur man kan återanvända kläder, göra nya plagg på ett enkelt sätt och byta kläder med varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!