Långsam flytt för museet – "Vi bygger när vi har pengar"

Skylten är redan på plats, men inne i Albatrossmuseet i Herrvik är det fortfarande en byggarbetsplats. I tre år har samlingarna varit på väg från Östergarns bygdegård.

Det nya museet har utsikt över Östergarnsholm och vattnet där Albatross gick på grund 1915.

Det nya museet har utsikt över Östergarnsholm och vattnet där Albatross gick på grund 1915.

Foto: Emil Lundberg

museiflytt2019-01-26 17:17

Den tyska minkryssaren Albatross attackerades av ryska fartyg och sattes på grund utanför Herrvik den 2 juli 1915 . Första världskriget pågick i Europa och när Albatross förliste utanför Östergarn ryckte östergänningarna ut för att hjälpa de överlevande. 27 besättningsmän stupade ombord och ytterligare två avled inom de närmaste dagarna. Cirka 200 personer överlevde Albatrosshändelsen.

Strax söder om Kuppen, några hundra meter från Herrviks hamn, finns en minnessten som restes 1988, 66 år efter Albatrosshändelsen. 1916 restes även en gravsten på Östergarns kyrkogård med de omkomnas namn.

På årsdagen den 2 juli 1977 invigdes Albatrossmuseet på övervåningen i Östergarns bygdegård. Museet grundades av Svante Hedin som året före hade producerat en fotoutställning av händelsen för Fotografiska museet i Stockholm.

Där har det sedan dess huserat, men planen är att flytta till Herrvik, till nya och rymligare lokaler. Och föreningen Albatross äger sedan flera år den nya lokalen.

– Vi har arbetat i tre år för att komma dit vi är i dag. Vi bygger när vi har pengar och när vi inte har pengar så vilar projektet, säger Erik Hoffstedt i föreningen.

De nuvarande lokalerna är trånga och svårtillgängliga, med en brant trappa utan hiss.

– Den ligger i en träbyggnad och om det skulle börja brinna så brinner alla våra samlingar upp.

Den nya lokalen var bara väggar och tak när föreningen köpte den. Det fanns inte ens ett golv.

– Nu börjar vi se ljuset. Det är främst det elektriska kvar och lite småfix.

När det blir inflyttning är svårt att säga, kanske under nästa år.

– Invigningen blir i alla fall den 2 juli, men vilket år det blir vet vi inte, säger Sven Norberg, som också är aktiv i föreningen.

Trots att arbetet går långsamt är de mycket positiva.

–  Vi är väldigt stolta att vi kommit så här långt. Det är många sponsorer som hjälpt till och mycket ideellt arbete ligger bakom, säger Erik Hoffstedt.

Erik Hoffstedt och Sven Norberg uppskattar att de behöver cirka 100 000 kronor för att göra klart det elektriska och ytterligare 200 00-300 000 för att färdigställa resterande inredning, som utställningsmontrar, belysning, med mera.

– Vi har i princip fått stöttning både från lokalt och nationellt håll och faktiskt även internationellt. Tyska ambassaden har också hjälpt till.

Arbetet med flytten har förenat medlemmarna under de senaste åren.

– Det har varit motgångar och besvikelser, men vi har samtidigt haft väldigt roligt under resans gång. Jag vet inte vad vi ska göra när vi väl gått i mål, säger Erik Hoffstedt.

I nuvarande lokaler har museet haft samma utställning i 42 år.

– Det känns viktigt att bygga upp något mer dynamiskt. På 70-talet var det nog ganska modernt, men i dag känns det lite som en relik.

De nya lokalerna blir mer lättillgängliga och rymliga och dessutom har de stora fönstren utsikt över vattnet där allt begav sig för drygt 102 år sedan.

– Det är ganska otroligt att kunna se platsen där det hände, säger Sven Norberg.

Platsen har också fördelen att Herrviks motormuseum ligger bara några tiotal meter bort.

– Vi räknar med att kunna samordna en del aktiviteter och två museer lockar säkert fler besökare. Vi hoppas att Herrvik blir lite mer av ett besökscentrum, säger Erik Hoffstedt.

SMS Albatross

Tyska minkryssaren SMS Albatross byggdes 1907 och hade ett tonnage på 2 200 ton, var 102 meter lång och 11,5 meter bred. Maskineriet utvecklade 3 000 hästkrafter och hade en maxfart på 20 knop. Fartyget var mycket svagt bepansrat och bestyckat med 8 stycken 88 mm kanoner och kunde medföra 240 minor.

Albatross var tillsammans med en lätt kryssare och tre jagare på väg att lägga ut minor nära den åländska skärgården när hon attackerades av en rysk brigad, bestående av fyra tunga och en lätt kryssare.

Den 2 juli 1915 attackerades Albatross som träffades av sammanlagt 21 granater innan hon flydde in på svenskt vatten. Den ryska beskjutningen fortsatte till och med när Albatross kommit in mellan Östergarnsholm och Gotland.

Albatross sattes slutligen på grund strax söder om Kuppen, nära Herrvik. 27 besättningsmän hade dödats och ett tjugotal var svårt skadade. Cirka 200 personer överlevde händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!