Mushtaq Khorsand flydde från Afghanistan och kom liksom många andra unga asylsökanden ensam till Sverige i slutet på 2015. I hemlandet hade talibaner tagit över hans hemby och hela familjen fick ge sig av, men det var bara han som tog sig till Sverige.
På asylboendet i Malmö föddes han musikkarriär. Mushtaq som ända sedan han smyglyssnade på amerikansk musik tillsammans med sin pappa älskat hip hop förvånades över den rika språkvariationen bland folk han mötte på boendet.
– De rappade på språk som arabiska, bosniska och svenska. Då googlade jag "rap på dari" och det fanns ingenting. Då tänkte jag: ”Herregud, någon måste väl börja med det", säger han.
Hans första låt "Bousha", som betyder "Kyssen", fick bra respons och han skrev en låt med ett något tyngre tema. Där pratade han direkt till sin gud och ifrågasatte varför saker är så svåra trots att han varit en bra människa. Han framförde låten för de andra afghanerna på boendet och fick en stark reaktion.
– Jag såg att de blev ledsna och berörda. Då tänkte jag att det här måste jag fortsätta med. Där började jag att rappa. Efter ett och ett halvt år släppte jag det här albumet, säger Mushtaq.
Debutalbumet ”Qiamat e rapp”, vilket betyder ”rappens domedag”, kom tidigare i år. Titelspåret handlar om hip hop och varför det är en kultur som lockat Mushtaq.
– Jag sjunger om att man måste våga och ta för sig. Inte bara sitta och tycka utan vi måste kämpa för det som vi har rätt till, säger han.
Hans texter lyfter tunga frågor som religion, kärlek, rädslor och tillvaron som flykting. Hans ämnesval tilltalar många unga i dagens Sverige som kan känna igen sig i hans texter. Och i hans publik finns ofta många landsmän, vilka han hoppas möta i Visby.
– Det är de som jag vill nå. Det är väldigt värdefullt för mig att spela för dem. Mina texter och låtar handlar om oss som har flytt och fortfarande är på flykt, säger han.
Som kanske världens första soloartist som rappar på dari har han fått uppmärksamhet i länder som Tyskland, Usa, Kanada och Australien, men också från Afghanistan. Eftersom Mushtaq tillhör den utsatta folkgrupp hazarer, får han mycket hat från hemlandet.
– När jag rappar om religion så tycker de att jag är smutsig och kommer att komma till helvetet. Det är mycket hot, säger han.
Men att det skulle få honom att sluta skriva på dari är uteslutet.
– De som bor i Sverige och lyssnar får energi och pepp. Livet fortsätter, det spelar ingen roll vad andra tycker för nu är vi här och ska bygga ett nytt liv, säger han beslutsamt.
Men hur Mushtaqs egen framtid i Sverige blir, om han får stanna eller inte, är ännu oklart.
– Om man vill ha en intervju med mig om min musik och saker jag gör så blir det en väldigt rolig intervju, men om man ska prata om mitt liv så är det inte lika roligt, säger han.
Han har fått avslag på sin asylansökan, och har ett tillfälligt arbetstillstånd. Nu kombinerar han arbete med att plugga modedesign på gymnasiet.
Men han fortsätter att med stor energi och stort allvar skapa musik. Just nu jobbar han med sitt andra album, som blir klart i maj. Där finns också en låt på svenska med inspiration från persisk hip hop, vilket han själv lyssnar mycket på.
– Den låten kommer folk absolut inte tycka är rolig att lyssna på, den kommer att göra ont. Det betyder musik för mig. Man ska inte alltid må bra när man lyssnar utan man måste lyssna på bra text ibland också, säger Mushtaq.