Björn och Anders F har samarbetat i 30 år

Gotländske trummisen Björn Rothstein finns med på Anders F Rönnbloms nya skiva. De båda har många års samarbete bakom sig.

Gotlänningen Björn Rothstein har spelat trummor med Anders F Rönnblom i 30 år.

Gotlänningen Björn Rothstein har spelat trummor med Anders F Rönnblom i 30 år.

Foto: Tommy Söderlund/Arkiv

Musik2019-09-26 19:12

Anders F Rönnbloms 27:e studioalbum under den 50-åriga skivkarriären ges ut 27 september. Projektet, kallat "Blärk!", lanseras i två omgångar, först "Nya fosterlandssånger" och i mars 2020 den efterföljande "Ballader och mysterier", digitalt såväl som cd och vinyl.

Bakom trummorna på flera av låtarna sitter gotlänningen Björn Rothstein som till och från varit en del av Rönnbloms komp sedan 1989.

– Vi har blivit väldigt goda vänner. Jag var till och med bröllopsvittne när han gifte sig, berättar Björn Rothstein.

Björn växte upp i Visby, hamnade som trummis i psykedeliska Miklagård – som i somras framförde sin enda skiva i sin helhet under musikefesten i Åhsbergska hagen – och flyttade 1989 till Stockholm.

Till och från har han sedan dess livnärt sig på musiken, även om han också är utbildad ortopedtekniker. Stefan Sundström, Lars Winnerbäck, Kjell Höglund, Johan Johansson är artister han arbetat med. Men Anders F Rönnblom är den som hängt med längst.

– Tio plattor och mängder av turnéer, sedan 2003 har det varit väldigt mycket. Han är en skön kapellmästare, lite jazzfeeling emellanåt, man vet aldrig riktigt hur låtarna ska sluta.

73-årige Anders F Rönnblom gav ut sitt första album, "Din barndom skall aldrig dö", 1971 och har sedan dess haft hits som 80-talarna "Europa brinner", "Jag kysste henne våldsamt" och "Det är inte snön som faller".

Rothstein hamnade i Rönnbloms band i samband med "Bravado Bravado"-turnén 1989 efter en skiva med samma namn där kompet bestod av studiomusiker.

Sedan dess har han rest land och rike runt och träffat ungefär samma människor, artistens dedikerade "F-heads".

– Det är helt otroligt, det är en kärntrupp som följer med överallt, vissa har säkert sett hundra spelningar, säger Björn Rothstein.

Stora delar av "Nya fosterlandssånger" – en slags analys av läget i landet –  är inspelad i Björn Rothsteins replokal i Stockholm, enkelheten är norm, inga dyra studiokostnader.

För trots att skivbranschen är närmast död behövs fysiska skivor, som visitkort att sälja i samband med konserter och i utskick till media. 

Om Anders F tillhör veteranerna befinner sig Björn Rothstein även i början av en artistkarriär. Björn Lycklig Wallgren från Örebro bygger just nu från grunden, en höst- och vinterturné är satt, en skiva inspelad, allt är på väg att dra igång.

 – Jag är tacksam att ha möjlighet att göra båda delarna, säger Björn Rothstein.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om