De hittade varandra, inlåsta i en Bungestuga

Gabriel Bergman Lahovary och Emely Halma visste inte vad som väntade när de låste in sig i stugan på Gotland. I dag kommer debutsingeln.

Gabriel Bergman Lahovary och Emely Halma kommer från två olika musikaliska bakgrunder, men de möttes i musiken.

Gabriel Bergman Lahovary och Emely Halma kommer från två olika musikaliska bakgrunder, men de möttes i musiken.

Foto: Pressbild

Musik2019-10-04 16:36

Sommarstugan i fråga återfinns i Bunge, och This is us är namnet på den musikaliska duo som uppstod där. För så var det faktiskt: This is us skulle inte ha existerat om gotlänningen Gabriel Bergman Lahovary och Emely Halma inte hade tillbringat två förutsättningslösa dagar i familjens stuga.

– Hon och jag hade aldrig spelat tillsammans tidigare. Vi tog med våra instrument till stugan, mest för skojs skull. Vi hade några lösa låtidéer, men ingen plan. När två dagar hade gått och vi lyssnade på resultatet slog det oss: F-n, det här blev ju riktigt bra. Vi kanske ska göra något av det på riktigt, berättar Gabriel Bergman Lahovary.

Låtarna som fångades på band är nu färdigmixade och 4 oktober laddas första singeln upp på Spotify. Debutlåten "Through The Surface" är ett stycke atmosfärisk pop "om att finnas där för varandra och att våga ta steget", som det heter i ett pressmeddelande. 

– Man kan säga att jag och Emely möttes i musiken. Vi kommer från två hela olika sammanhang: Hon från den akustiska musiken, jag från hardcore-scenen. När man blandar dessa bakgrunder och våra personligheter, då får man This is us.

Fast hardcore-influenserna hörs inte så mycket i teasern ni lagt upp, tycker jag.

– Inte på ytan kanske. Jag spelar mycket öppna ackord, och det är typiskt för hardcore. Men det låter helt annorlunda när Emely sätter sin prägel på dessa ackord. 

Senare i höst släpps andra låten från Bungesessionen. Tillsammans ska de fungera som en sorts testballong i den svenska musikhimlen.

– Vi har fler grejer på gång, men nu tänkte vi vänta och se hur responsen på de första singlarna blir. Förhoppningsvis kommer vi igång med att spela live också. Då ska vi se till att det blir en spelning på Gotland, för det var trots allt där det började.      

Gabriel Bergman Lahovary växte upp i Lokrume, men bor sedan 2005 i Stockholm. Han är son till radioprofilen André Lahovary och gudson till Pugh Rogefeldt, som för övrigt lärde Gabriel att spela gitarr en gång i världen. Under tiden på Gotland lirade han "barnkalasjazz" i en konstellation vid namn Jonssonligan. Annars är han mest känd som en av medlemmarna i indiebandet Whispers of the valley. 

Återvänder ni till stugan när blir dags att spela in igen?  

– Jag tycker att vi fick till ett schysst stugsound där, så det är väl ganska sannolikt.

"Throug the surface" släpps 4 oktober.
"Throug the surface" släpps 4 oktober.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!