Efterlysning från Ruinspelen 1950

I sommaren är det 30 år sedan Ruinspelen i Visby hölls för sista gången. Totalt uppfördes operan 754 gånger. Frågan är: vilka syns på dessa bilder?

Bilderna kommer från Ruinspelen i Visby, fotograferade den 20 juli 1950, för snart 70 år sedan. Men vilka är skådespelarna som gestaltar dessa nunnor i musikskådespelet.

Bilderna kommer från Ruinspelen i Visby, fotograferade den 20 juli 1950, för snart 70 år sedan. Men vilka är skådespelarna som gestaltar dessa nunnor i musikskådespelet.

Foto: Erich Conrad/Sjöberg Bildbyrå

Musik2020-05-10 09:45

Musikskådespelet om Petrus de Dacia gavs hela 754 gånger under åren 1929-1990, vilket gör den till Sveriges mest spelade opera. de Dacia var en katolsk dominikanmunk som brukar räknas som Sveriges förste författare.

Initiativtagare till skådespelet, som första gången sattes upp i S:t Nicolai ruin den 4 augusti 1929, var tysksvenske kompositören och dirigenten Friedrich Mehler, som levde större delen av sitt liv i Visby. Han skrev musiken med libretto av läkaren och författaren Josef Lundahl.

Praktiskt taget varje sommar sattes föreställningen om Petrus de Dacias klosterliv under andra halvan av 1200-talet och hans möte med Christina av Stommeln under en resa till Tyskland upp.

Tids nog kom konkurrensen från andra arrangemang blir för tuff och en kärvande ekonomi som fick Ruinspelen att lägga ner.

En gång därefter har den uppförts, det var i Visby domkyrka i samband med Visbydagen 2008.

Bilderna till den här artikeln kommer från föreställningen den 20 juli 1950 och har dykt upp i flödet av historiska bilder hos Sjöbergs bildbyrå i Vilhelmina, en byrå som saluför bilder till såväl media som privatpersoner.

– De är från originalnegativ som inte ger någon vägledning. Fotografen har heller inte gjort särskilt noggranna noteringar, säger Jonas Sjöberg som härmed, via Gotlands Tidningar, gör en efterlysning om vilka som figurerar på de historiska bilderna här intill.

Den som vet är välkommen att höra av sig på mejladressen här nedan.

Sjöberg vill även veta mer detaljer om själva föreställningen, om rollistor och liknande. För detta ändamål har han lånat ut dessa bilder för publicering i GT och på helagotland.se.

Friedrich Mehler föddes i Frankfurt am Main men kom att leva den vuxna delen av sitt liv i Visby. Under flera år var han en dominerande kraft inom gotländsk musik, såsom ledare av ett flertal körer och musikaliska föreningar.

Mehler avled 1981, i en ålder av 85 år, och ligger begravd på Norra kyrkogården i Visby.

Hans barnbarnsbarn Karin Mehler gjorde 2009 ett examensarbete om Ruinspelen i samband med utbildningen ”KY musik- och eventarrangörskap” och gjorde dessutom en utställning på Frimurarlogen i Visby. 

Där gick att se bilder, tidningsartiklar, affischer och gästböcker från många av de år som ruinspelen var en central punkt i sommar-Visby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!