Fullt ös när Karin vinkar farväl till Gotland

Under söndagens konsert på S:t Hansskolan tar Karin Eklundh avsked av Campus Gotlands Kammarkör, som hon grundade för fem år sedan.

Karin Eklundh flyttade till Gotland 2013. Sedan 2015 har hon varit bosatt i Klintehamn.

Karin Eklundh flyttade till Gotland 2013. Sedan 2015 har hon varit bosatt i Klintehamn.

Foto: Edvin Högdal/arkiv

Musik2019-11-23 15:58

Inom kort tillträder Karin Eklundh tjänsten som förbundsdirektör för Sveriges körförbund. Detta innebär att hon måste flytta till Stockholm och lämna samtliga uppdrag på ön. 

– Jag kommer att behålla huset och försöka vara där så mycket som möjligt. Det hade känts oerhört sorgligt att hugga helt och hållet, säger hon. 

Karin Eklundh har gjort sig bemärkt som dirigent för Sångsällskapet NS och Visby vokalensemble, samt som grundare av Campus Gotlands kammarkör. 

– När jag kom till Gotland 2013 tyckte jag det var konstigt att det inte fanns någon campuskör här. Jag menar, Uppsala har ju en. 2014 var vi igång. Grundstommen har i stort sett varit densamma sedan dess, säger hon.

Vad är du mest stolt över under de här fem åren?

– Svårt att peka på något särkskilt, men det har varit spännande att bygga en kör från grunden. Sedan är det kul att vi – tack vare stödet från Campus Gotland – fått chansen att framföra så mycket nyskriven musik. Det är något som ligger mig varmt om hjärtat.

Under söndagens avskedskonsert blir det två uruppföranden av kompositörerna Kalle Carlstedt och Margareta Backlund. Den sistnämnda är gift med poeten EO Backlund, som intervjuades nyligen i GT, och musikstycket ifråga råkar vara en tonsättning av en av hans dikter. 

– Det blir tvära kast på söndag: Från djupaste allvar till fullt ös. Precis som jag vill ha det, säger Karin Eklundh.

I dagsläget är det inte känt vem som tar över taktpinnen i Campus Gotlands Kammarkör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!