Lyander: "Jag tycker att det är sparkling!"

Under tre kvällar fick unga gotlänningar lära sig att producera musik i en professionell musikstudio. Till sin hjälp hade de far och son Lyander, varav den yngre av dem nyligen signats av Sony.

Far och son, Lino och Micke Lyander, bjöd in tio gotländska unga musiker till deras studio Sandkvie i Visby hamn. "Jag blir uppfylld av resultatet, jag tycker att det är sparkling", säger Micke Lyander (i gul mössa).

Far och son, Lino och Micke Lyander, bjöd in tio gotländska unga musiker till deras studio Sandkvie i Visby hamn. "Jag blir uppfylld av resultatet, jag tycker att det är sparkling", säger Micke Lyander (i gul mössa).

Foto: Malin Stenström

Musik2022-11-23 20:50

Så sent som för en månad sedan skrev den 22-årige hiphop-producenten och låtskrivaren från Visby, Lino Lyander kontrakt med musikjätten Sony.

– Det kändes helt otroligt när jag fick skåla med de stora cheferna. Men att bli signad betyder inte att man är klar, det betyder att jag måste jobba hårdare, säger han.

undefined
"Syftet är inte att vi ska släppa låtarna vi gör, men risken är ändå stor att vi gör det för skoj skull", säger Lino Lyander. Bakom honom syns Lovisa Cedergren och Petrus Nordbakk, som fick nys om "campet" via Folkan.

Innan dess har Lino Lyander bland annat producerat musik åt rapparna Yasin och E4an. Men i förra veckan var han tillbaka på ön för att hjälpa pappa, producentprofilen Micke Lyander, med en tre dagars kurs i musikproduktion för unga vuxna.

När GT besökte deras studio, Sandkvie i Visby hamn, en kväll i november strömmade musiken från olika håll. I själva studion höll Micke Lyander till med halva skaran ungdomar. På bara några dagar hade de skapat en låt – från ax till limpa, i alla fall en halv limpa...

– Tanken med den här grejen är inte att släppa en färdig produkt utan att komma in i skapandet, säger Micke Lyander.

undefined
"På Gotland är vi bra på att leverera åt andra, vi har teknik till förbannelse. Nu behöver vi fler upphovspersoner", säger Micke Lyander, som ser fram emot att se fler gotländska låtskrivare blomstra på Gotland.

Totalt var de tio gotländska musiker, i åldrarna 16 till 25 år, som deltog i vad de kallar ett "music production camp", ett musikproduktionsläger. Under tre kvällar fick de prova på att producera, mixa och mastra musik i en professionell musikstudio – helt gratis.

– Det finns inga krav på att man ska vara låtskrivare innan man kommer hit, utan man får ha olika bakgrunder och olika mycket erfarenhet. Jag är imponerad av vad de lyckats skapa på de här dagarna, säger Micke Lyander och fortsätter:

– Vi har tryckt ihop de här personernas olika intressen i några få låtar och jag blir uppfylld av resultatet. Jag tycker att det är sparkling.

25-åriga Lovisa Åbrandt sätter på sig hörlurarna och lyssnar på sången som just lagts på i mixen.

– Är inte min röst för hög? frågar hon.

– Nej, den är perfekt, svarar Micke Lyander.

undefined
Lovisa Åbrandt har just lagt sång på låten som hon under tre kvällar producerat med tre andra gotländska, unga musiker.

Längre in i lokalen, som huserar i det forna lagerbyggnaden ute på holmen, sitter Lino Lyander framför en dator och skapar beats.

Trots att han nyligen stod och skålade med storfräsarna på Sony i Stockholm tvekade han inte en sekund på att tacka ja när hörde om projektet.

– När farsan sa det tänkte jag "fan va nice grej, helt rätt". När jag var ung på Gotland hade jag turen att farsan hade Sandkvie, i övrigt satt vi hemma och skapade våra egna studios i sovrummen, säger Lino Lyander.

Bakom honom sitter 19-åriga Filip Waktell som tittar storögt på.

– Det här är skitkul! Att producera är det roligaste jag vet och bara att få vara i den här miljön, och få hjälp av Lino och Micke, betyder mycket, säger han.

undefined
I våras var Annika Wassén med och arrangerade en rap- och hiphopkonsert i Visby, som gästades av bland andra Greekazo. "Det blev en supersuccé. Ungdomarna fyllde hela Donners event, vilket visar på vilket sug det finns", säger hon.

Sandkvie arrangerar "campet" tillsammans med Ung Musik Gotland, som startades av Gotlandsmusiken och den regionala musikutvecklaren Annika Wassén.

– Det saknas en musikscen och replokaler för unga vuxna på Gotland. De senaste åren har det skett en nedmontering, musikutbildningar lagts ner och replokaler stängts, säger hon och fortsätter:

– Förr kanske man spelade i band, i dag är musiken mer elektronisk och produceras ofta framför datorn. Men det betyder inte att de inte vill ha ett sammanhang eller samarbeta.

undefined
Lino Lyander (i mitten) skapade beats tillsammans med Lovisa Cedergren, Petrus Nordbakk, Filip Waktell och Olle Alm.

Om något liknande  kommer att arrangeras igen är oklart, det beror på finansieringen. Om sådan finns är far och son Lyander på:

– Lätt! Jag vill göra det här igen. Samla ihop tio personer så kör vi. Jag efterlyser mer sånt här, säger Micke Lyander.

Sandkvie studio

Det som i dag är Sandkvie studio grundades av Allan Larsson i Alva 1967, då som Mixette studio. Den kom 1976 att flyttas till ett tidigare hönshus i Öja.

Mikael Lyander gick in som delägare 1976 och är sedan 1989 ensam ägare. Det året etablerades en filial på hamnen i Visby, i den gamla lagerbyggnaden där bland annat musikföreningen Förbandelsen hållit till och sedemera varit bandet Gastons replokal.

1999 lades all verksamhet i Öja ner och studion flyttades helt och hållet till Visby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!