Gotlänningen ska sätta skräck i musikeliten

P3 Guld älskar sina gotlänningar. För fjärde året i rad har ett band med Gotlandskoppling chans på priset. Nu har turen kommit till Robert Lamu och Skraeckoedlan.

Under torsdagskvällen tillkännagavs vilka som är nominerade till P3 Guld. Erik Berggren, Martin Larsson, Henrik Grüttner och Robert Lamu i stonerbandet Skraeckoedlan kan lämna galan med en statyett.

Under torsdagskvällen tillkännagavs vilka som är nominerade till P3 Guld. Erik Berggren, Martin Larsson, Henrik Grüttner och Robert Lamu i stonerbandet Skraeckoedlan kan lämna galan med en statyett.

Foto: Pressbild

Musik2019-12-01 16:08

Twin Pigs, Pink Milk, Maidavale – och nu senast Skraeckoedlan. Samtliga band har nominerats i kategorin årets rock/metal på P3 Guld-galan, och samtliga har en mer eller mindre uttalad anknytning till ön.

– Det är helt knäppt att vi är med i det här sammanhanget. Jag menar: Vi tävlar mot Opeth. Vi lirar ju ganska smal musik och har aldrig haft siktet inställt på att vinna några priser, säger Robert Lamu, sångare och gitarrist i stonerkvartetten Skraeckoedlan.

Han är född och uppvuxen i Ronehamn, men bor sedan 2008 i Norrköping. Tidigare i år släppte Skraeckoedlan konceptalbumet "Earth", som hyllats i publikationer som Rockbladet och Gaffa. "Skraeckoedlan är utan tvekan ett av Sveriges mest originella band", kunde man till och med läsa i Slavestates recension. 

– Uppriktigt sagt är det lite förbryllande att just den här plattan fått sånt genomslag. "Earth" är en ganska introvert skiva med en sammanhållen story av science fiction-författaren Nils Håkansson. Inget som brukar nå ut alltså, men på något sätt lyckades vi, säger Robert Lamu. 

Skraeckoedlans teatrala rymdrock är förstås inget man hör på NRJ. Sajten kritiker.se, som samlar recensioner från landets tidningar, har utöver ett betygssnitt även ett "hipsterindex" för alla skivor. Och där ligger "Earth" på skyhöga 90 av 100.  

– Det var som f-n. Jaja, jag är okej med det. För mig är hipster inte ett skällsord. 

I dagarna gör Robert Lamu och bandet sin sista spelning på ett bra tag. Efter det börjar arbetet med nästa skiva – ännu ett konceptalbum.

– Det är inte helt spikat, men det kommer förmodligen att bli en gotländsk touch på den. Vi skulle vilja göra något kring folktro, och då har vi ju Bysen som exempel. Jag tänkte damma av den gamla dialekten, mer kan jag inte säga just nu. 

Robert Lamu värnar om sina rötter, men någon flytt tillbaka till ön är inte aktuell.

– Det underlättar rejält att vara bosatt på fastlandet när man håller på med musik. Norrköping har en intressant musikscen. I och med avståndet till Stockholm, Göteborg och Malmö har det uppstått en gör det själv-kultur där alla hjälps åt. Det har i sin tur gett upphov till flera udda band här, som Slagsmålsklubben och Marduk. Det är lite som Gotland, fast i större skala. 

P3 Guld-galan äger rum 18 januari. Nominerade i samma kategori är Wormwood, Opeth, Ştiu Nu Ştiu och Arre! Arre!.   

"Earth" är Skraeckoedlans tredje fullängdsskiva.
"Earth" är Skraeckoedlans tredje fullängdsskiva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!