Visbyfestivalen, Sveriges förnämsta singer songwriter-festival, har tuffat på i snart 15 år vid det här laget. Ibland lite uppförsbacke, men nu är man äntligen framme vid målet.
Det menar konstnärliga ledaren och kreativa alltiallon Annika Fehling, som kallade till presskonferens under gårdagen.
– Fjolårets Visbyfestival blev en succé, både publiks- och arrangörsmässigt. Om man räknar totalt båda dagarna kom vi upp i över 500 i publiken. Upplägget som vi började med då – att inleda på Jodas innergård och sen fortsätta i stora salen – funkade dessutom klockrent. Det var festivalkänsla, fast intimare. Det är något vi lärt oss av alla dessa år. Från början körde vi en heldag, men publiken orkar inte riktigt med det. Vi är en liten festival, därför måste vi ha en mindre famn.
Med på presskonferensen på Jodas gård, där festivalen kommer att äga rum, fanns också Mats Ladebäck från Folkuniversitetet, en av många organisationer som Fehling samarbetar med.
– Vi har varit med sedan starten. Uppriktigt sagt har vi vacklat ibland: Hinner vi verkligen med det här? Men den oerhörda energi och det engagemang som Annika och de andra uppvisat har alltid avgjort saken. Personligen känner jag mer och mer för festivalen för varje år som går, säger han.
Årets Visbyfestival smygstartar på fredag med en VIP-konsert på Scandic. Klockan 16 på lördagen inleds det publika programmet.
Ett tiotal akter kommer då att inta scenen i Visby hamn. Här finns lokala namn som Vera Kebbe och Sarah Löfqvist, jämte stora dragplåster som Kajsa Grytt och Jennifer Brown.
På pressträffen representeras artisterna av Janne Bertholdsson, främst känd från gotländska kultbandet Di sma undar jårdi. 2017 släppte han ”Arv”, första soloskivan på 37 år.
– Detta här blir faktiskt min debut på Visbyfestivalen. Det har helt enkelt inte funnits tid tidigare. Men sedan fyra månader är jag pensionär, så det var dags nu, tyckte jag. Det känns lite nervöst just nu. Jag är van att stå på scen med ett band och skramla fram pilsnerrock – men de här låtarna är något helt annat. Här menar jag liksom allvar med det jag sjunger, säger Janne Bertholdsson.
Saga Peterstrand, ordförande för Kulturföreningen Roxy, en annan av medarrangörerna, nickar och tar vid:
– Det där är ju Visbyfestivalens styrka: Att man inte kan gömma sig bakom ett band. Det kan vara läskigt, men det leder också till att man får en mer intim kontakt med publiken.