Jacob Snöbohm debuterar som soloartist

Det är journalistiken som livnär honom, men musiken som är den stora visionen. 29 maj släpper Jacob Snöbohm debutsingeln "Fantomsmärta".

Jacob Snöbohm, uppvuxen i Visby, debuterar i slutet av maj som soloartist i och med singelsläppet "Fantomsmärta".

Jacob Snöbohm, uppvuxen i Visby, debuterar i slutet av maj som soloartist i och med singelsläppet "Fantomsmärta".

Foto: Simon Andersson/pressbild

Musik2020-05-22 10:19

Jacob Snöbohm är uppvuxen i Visby men bor sedan sju år i Göteborg. Det är också där han förfinat sin musikalitet, dels i bandet Carving Clouds, där han är medlem sedan 2015, och dels i en gryende solokarriär.

Den 29 maj tar han sitt hittills största steg genom att skivdebut i eget namn:

– Spännande och lite läskigt, nu finns inget att gömma sig bakom, nu är det bara jag, säger han.

När han säger "gömma sig bakom" syftar han i första hand på bandet Carving Clouds, där även Hellvi-bördige Staffan Godman ingår. Förutom att det är ett band är låtarna på engelska, vilket skapar en viss distans.

– Det är väl som man alltid säger, det blir mer personligt på svenska. Det kommer närmare låtskrivaren och förhoppningsvis också lyssnaren, säger Jacob, basist i bandet men i första hand gitarrist i sin solosatsning.

Jacob Snöbohm var sommarvikarie på Gotlands Tidningar 2014 och försörjer sig som journalist. För närvarande är han reporter på P4 Sjuhärad i Borås men har även hörts i Sveriges Radios "Kulturnytt" samt vikarierat på såväl tv som tidningar.

Han trivs gott inom journalistiken, säger han, men när ändå en dröm om att lägga mer kraft inom musiken.

– Man får väl balansera på den tunna linjen mellan hoppet att nå ut men ändå vara realist. Men jag har tänkt läggar lite mer energi på låtarna nu än jag gjort tidigare, säger han på telefon från Göteborg.

Det var för ett och ett halvt år sedan låtarna till det fullängdsalbumet "Jacobs stege", som ges ut senare i år, började komma till.

Jacob gick en folkhögskoleutbildning inom musik och låtskrivande i Löftadalen i Halland och tänkte att blir det några låtar så går de till bandet.

– Men plötsligt blev det en annan typ av musik, om bandet är rock blev det här lite mer pop. Samtidigt också mer deppigt, kan man säga, mer känslomässigt.

Till slut var de nio spår som utgör debutalbumet klara, vilka nu också är inspelade i en studio i Göteborg.

Hur det låter? Jo, så här: En antiromantisk text och bräkiga rockgitarrer som möter 80-talssynthar på en bilfärd under gatlyktorna en kall natt. Jacob är helt enkelt det glittrande strösslet av längtan som singlar ner över den krassa verkligheten.

Så står det åtminstone i pressreleasen.

I klartext är det ett indiepopigt driv, en fantasifull ljudbild och en text med udda vändningar; "Jag är en spillra av musik i ett levande lik".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!