Nymodigheter utmanar gammelkören

Medmänsklighet är ledmotivet i tonsättaren Cecilia Frankes nyskrivna komposition ”Jag skall vara”, som uruppförs på söndag i Hellvi kyrka.

Cecilia Franke.

Cecilia Franke.

Foto: Peter Franke

Musik2019-08-17 10:30

Kompositionen i fråga, ett verk för blandad kör, violin, cello och piano, framförs av vokalensemblen Ad Fontes, samt violinisten Maria Wernberg och cellisten Henning Fredriksson. Det blir första gången som Cecilia Franke, som är bosatt på Gotland sedan decennier, samarbetar med dessa.

– Jag tror att ”Jag skall vara” kommer att vara en spännande utmaning för Ad Fontes. De är ju specialiserade på gammal musik och sjunger för det mesta på latin – det här blir något helt annat! Men det gläder mig verkligen att det är just de som sjunger. Och Maria och Henning, dem har jag hört flera gånger under åren, och alltid varit imponerad av, säger Cecilia Franke.

Lars-Magnus Magnusson, som skrivit texten till ”Jag skall vara”, är däremot en gammal bekantskap. Franke har tonsatt ett flertal av hans alster, däribland ”Voice Fragments” och ”Övervakningskamera”.

Cecilia Franke har en bakgrund som kyrkomusiker, och det är i det sammanhanget ”Jag skall vara" hör hemma.

– Frågan som vi ställer är: Ska jag ta hand om min broder? Med broder menar vi våra medmänniskor. Verket började ta form 2015 under flyktingströmmarna. Hur medmänskligt var vårt agerande då – och nu? Tog vi hand om dessa människor? frågar sig Cecilia Franke.

I programbladet förklaras den kyrkliga kopplingen närmare:

”’Jag är’ är ett av namnen på gudsnärvaron i kristen och judisk tradition, men namnet/verbet är egentligen svårt att översätta till svenska, då det hebreiska ursprunget vilar i flera tidsaspekter och även kan uttydas ’jag skall vara’.”

Cecilia Franke är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och Lunds universitet. Men det var på Gotland allting började, närmare bestämt på Tonsättarskolan i Visby.

Där mötte hon den legendariska tonsättaren Sven-David Sandström, som gick bort tidigare under sommaren.

– Han gjorde ett väldigt strakt intryck på mig. Framför allt slogs jag av hans oerhörda gehör. Under utbildningen fick jag chansen att arbeta med radiokören. Sven-David tittade förbi när vi repeterade. Han kikade på noterna, men det var bara en bekräftelse av vad han redan visste. Han hade greppat verket omedelbart då han hörde det. Jag har varit med om mycket sedan dess. Men det var onekligen på Tonis jag lärde mig grunderna.

Under söndagens konsert i Hellvi framförs också musik av bland andra Bach, Rachmaninov, Pärt och Palestrina.

Uruppförandet har möjliggjorts genom ett stipendium ur Gradeliusfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!