Stina Ekblad gör Historien om en soldat

På söndag gästar Stina Ekblad Gotland med "Historien om en soldat", Stravinskijs eldfängda scenstycke om en man faller för djävulens frestelse.

Stina Ekblads "Historien om en soldat" hade premiär i Umeå förra året.

Stina Ekblads "Historien om en soldat" hade premiär i Umeå förra året.

Foto: Lars Pehrson/TT/arkiv

Musik2019-09-23 13:11

Igor Stravinskij komponerade "Historien om en soldat" i slutet av första världskriget. Librettot, som bygger på en rysk folksaga, handlar om en soldat som byter bort sin fiol till djävulen. I gengäld får han insyn i framtiden. Scenverket innehåller tre roller: soldaten, djävulen och berättaren. I den uppsättning som framförs på länsteatern på söndag spelar Stina Ekblad samtliga själv.  

– Så jag berättar den här historien och ibland väver jag in rösterna men jag måste se till att det inte blir töntigt. Jag förhåller mig fritt till de bestämda rollerna, sa Ekblad i en intervju i Västerbottens-Kuriren häromåret.

Föreställningen producerades ursprungligen för Norrlandsoperan. Följande kunde läsas i Folkbladets recension av turnén 2018: "För den som likt undertecknad går i gång på högkvalitativ scenkonst, är Stravinskijs musik i samspel med en Stina Ekblad i högform, en kombination som har det mesta." 

När Ekblad kommer till Gotland görs "Historien om en soldat" tillsammans med Länsmusiken i Kalmar, Länsteatern på Gotland, Musikaliska Sällskapet och Gotlandsmusiken. Medverkande musiker är Mattias Svensson Sandell (dirigent), Joachim Cumont-Vioque, Magnus Dungner, Alice Quayle, Mats Hoffman, Magnus Fahlén, Nils Ossman och Marcus Grufstedt. I bildlig mening kan även Stina Ekblad räknas till musikerskaran.

– Som skådespelare ser jag texten som ett partitur, att få den att klinga är verkligen roligt, sa hon i tidigare nämnda intervju.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!