KOMMENTAR
När coronakrisen drabbade världen miste artisterna möjligheten att ge konserter och därmed också möjligheten att tjäna sitt uppehälle.
Dessutom gick de miste om anledningen till att de faktiskt gör det de kommit att göra: Att underhålla en publik.
Men ovissheten är som alltid uppfinningarnas moder, så varför inte flytta ut på nätet?
Artisten Natalie Carrion, med såväl samiska som karibiska rötter, var tidigt i mars en av de första i Sverige att bjuda in till en streamad spelning via Facebook, där publiken kunde köpa biljetter via swish.
– Jag startade min karriär som gatumusikant och det här är egentligen samma sak. Jag gör det för att inte tappa kontakten med min publik, har Carrion sagt till Sveriges Radios Kulturnytt.
Carrion som för övrigt också spelat utomhus så att boende på Umeås äldreboenden från sina balkonger kunnat ta del av hennes musik.
Därefter har många hängt på. Jens Lekman var tidig liksom Lina Hedlund med vänner som sände "Karantänsessions" direkt från vardagsrummet.
Ale Möller Trio, Anna Järvinen, Wilmer X och First Aid Kit är bara några exempel på en mängd svenska akter som nu också livestreamat på sociala medier.
Internationellt har praktiskt taget varje artist med självaktning uppträtt på en skärm nära dig; som Dropkick Murphys, Lizzo, Neil Young och Keith Urban med endast den livligt dansande livspartnern Nicole Kidman fysiskt närvarande.
Ett slags nutida Live Aid (välgörenhetsgalan 1985 till förmån för Etiopiens svältande) hölls förra lördagen. På initiativ av Lady Gaga hedrades sjukhuspersonal världen över som kämpar mot Covid 19 under rubriken "One world - together at home".
Mest spektakulärt där var så klart Rolling Stones som spelade "You can't always get what you want" från fyra olika vardagsrum, uppkopplade med varandra och med Charlie Watts på lufttrummor.
Nåväl. Streamingkonserterna håller liv även i den gotländska musiken.
Vibblesessions bjuder musik från Gotlandsmusikens lokaler, musik som också går ut till vård- och äldreomsorgens institutioner. På fredagen uppträdde violinisten Emilio Estrada tillsammans med damkören Dona Nona.
Tisdagarna på Grå Gåsen hade nätpremiär i veckan, en vitalt sprudlande musikafton med Vera Kebbe, Håkan "Hawkis" Johansson, Janne Bertholdsson och Clara Klingenström tillsammans med husbandet.
I torsdags gav sig även rockduon Pink Milk ut på nätet och framöver har gungande storbandet Raw Collection aviserat en nätkonsert.
Detta som en liten del av mycket annat.
Läget är som det är, festivaler, turnéer och konserter ställs in världen över. Allra störst blir tappet för de största, såväl artister som så klart arrangörer.
Frågan är vad alla dessa livestreamningar leder till. Fortsätter de när allt blir som vanligt? Blir publiken för bekväm och inte bryr sig att gå ut eller blir suget efter livemusik större än någonsin?
Jag tänker att streamingen ger möjlighet inte minst för lokala artister. Jag får, när inget annat konkurrerar, helt enkelt hjälp att på ett enklare sätt ta del av ny livemusik och kanske därför gärna betalar en entrépeng nästa gång de står på en "riktig" scen.
Fram till dess gäller det också att artister och näringsidkare samverkar och gör vad de kan för att scenerna ska finnas kvar när allting är över. För finns det liv är det aldrig för sent, som flickan sa om kråkan.