Någon eller ett par gånger i månaden träffas Tomas och medmusikanterna Sara Boström, Gunnar Järeld och Patrik Silvereke i Vårdklockans kyrka i Visby för att spela in nya sånger.
Det finns ingen hejd på Boströms skaparkraft, nämligen.
– Du vet, jag har det här i mig. Jag är oerhört tråkig att leva med, hela tiden dessa sånger som vill ut, ler han.
Romabon Tomas Boström har under stora delar av livet varit en slags gårdfarihandlare i visor med en gudstrogen repertoar.
De senaste åtta åren, innan den nyliga pensionen, har han dock haft församlingstjänst i Vårdklockan och att då söndag efter söndag sjunga samma sånger i samma lokal…nja, nog kunde det göras på annat sätt.
Så han hittade en ny infallsvinkel, baserad på aposteln Paulus många brev i Nya testamentet.
– Jag gillar honom oerhört mycket, han är min absoluta favorit.
Varför?
– Han är konkret och nära, det är kärlek och fred, ska man sammanfatta hans texter så är det med två ord; ”godta varandra”. Det har också alltid den princip vi försökt leva efter i vår kyrka, säger Tomas Boström.
Så han började skriva sånger, små rimmade kommentarer inspirerade av bibelbreven. I fem, sex år har de runnit ur honom, en för varje helgdag, nej, i slutänden egentligen tre per söndag; ett tema och tre olika sånger. Han kan hantverket efter månghundratals visor genom åren.
Någon gång då och då samlas alltså Tomas och hans musikaliska kamrater för inspelning.
– Det är otvunget och opretentiöst, jag har så fantastiskt bra och lojala vänner som ställer upp på det här, säger Tomas Boström.
På respektive söndag framförs de sedan under gudstjänsten. Oftast enkla refränger på någon minut, ibland mer fullkomliga verk.
Men kärnan är det enkla, att de ska gå att sjunga unisont.
Sångerna publiceras på sajten epistel.se, tillsammans med notskrift och text.
Kyrkoårets första Boström-sång, den första advent, heter ”Öppna din dörr för ljus”. När det här reportaget görs spelas sången "Härlighetens ursprung" in, den tillhör Kristi himmelfärdshelgen.
Ur texten, inspirerad av Efesierbrevet 1:17-23: "Du är härlighetens ursprung och din ande andas vishet, Ge mitt inre öga ljuset av ditt ljus, Du har kallat oss till hoppet till det heliga och helhet, Du är kraften, du är styrkan, du är Gud".
Under påsken gick det att på skärtorsdagen lyssna till ”Måltiden”, på långfredagen till ”Hemlighetens väg” medan påskdagens titel lyder ”Livet är inget sorgehus”. Ja, det går att lyssna när som helst, så klart.
Det ena har givit det andra, i dag har Tomas kanske 160 sånger klara:
– Får jag ha hälsan blir det bara mer och mer, jag blir aldrig färdig. Jag har väl fått lite Bach-hybris. Han arbetade så, fann ett tema och skrev massor kring det. Fast han hade inte Sara, ingen Patrik och ingen Gunnar vid sin sida!
Att ha en befintlig text att utgå ifrån, har det på något sätt förändrat hantverket?
– Nej, det kan jag inte säga, jag förhåller mig väldigt fritt. Samtidigt vill jag inte tvätta bort Boström-tonen, jag vill kunna stå för låtarna fullt ut.
Att skriva tematisk är heller inget ovant, flera av hans album bär ett tema.
Snarare är det, säger Tomas, till hjälp i skapandeprocessen.
– Faktum är att det frigör kreativiteten samtidigt som jag tvingas hålla mig inom tyglarna.
Inom kort går det att höra än mer av Tomas Boströms musik. Flera av hans skivor publiceras i dagarna på streamingtjänsten Spotify.