Visbykör sjunger för utsatta kvinnor

Som stöd för kvinnor som utsätts för våld i nära relationer håller kören Gotland Soul n' Gospel Choir konsert på söndag. Förutom musik kommer föreläsare från bl.a polis och kvinnojourer vara på plats för att informera om sitt arbete.

"Vi vill upplysa dem som behöver upplysas, vare sig det handlar om någon som är utsatt eller någon som är eller riskerar att bli förövare."

"Vi vill upplysa dem som behöver upplysas, vare sig det handlar om någon som är utsatt eller någon som är eller riskerar att bli förövare."

Foto: Emil Karlsson

Musik2019-10-16 14:42

Gotland Soul n' Gospel Choir (GSGC) håller under söndagseftermiddagen konsert i Tjelvarkyrkan i Visby. Syftet med konserten är att stötta och uppmärksamma kvinnor som blir utsatta för partnervåld. Malin Ljungberg är både körledare och initiativtagare.

– Tankarna började gro i våras när dokumentären om Josefin Nilsson kom ut. När jag tog upp det med körmedlemmarna visade sig att det var en fråga som väldigt många brann starkt för.

Konserten, som är gratis att gå på, kommer bland annat bestå av att kören själv uppträder. Men flertalet gästföreläsare är också inbokade för att informera om vilket stöd som finns att få för den som utsätts för våld i nära relationer. 

– En av våra medlemmar är före detta polis, han kommer prata om hur det praktiskt går till när våld i nära relationer anmäls och uppmärksammas av polisen. Sedan kommer representanter från Gotlands båda kvinnojourer närvara för att berätta om deras arbete. Även Socialtjänsten kommer berätta om vad de erbjuder kring familjefrid, säger Malin Ljungberg.

Kören består av både män och kvinnor och enligt Malin riktas konserten på söndag inte till något speciellt kön.

– Vi vill upplysa dem som behöver upplysas, vare sig det handlar om någon som är utsatt eller någon som är eller riskerar att bli förövare. Det bästa hade nästan varit om bara förövare kom så man kan få ett slut på våldet.

Att det just blev frågan kring våld i nära relationer som blev hjärtefrågan för kören tror Malin beror på att den är lätt att relatera till.

– Fler än vad man tror har någon slags erfarenhet av det här: Det kanske inte handlar om att en själv blivit utsatt men kanske en vän, en syster eller mamma har råkat ut för något övergrepp av en närstående. Jag tror det blir vanligare i yngre åldrar så vi hoppas att många unga dyker upp också. 

Ingen pengainsamling är kopplad till söndagens evenemang utan fokus ligger på att stötta genom information. I framtiden är det dock inte omöjligt att pengar blir en större del av engagemanget.

– Det är ju första gången som vi gör något liknande men förhoppningsvis inte sista. I vår ser jag gärna att vi arrangerar någonting på södra och norra Gotland. Och kanske blir det att vi startar någon slags insamlingsfond också, säger Malin Ljungberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!