GA kommer på besök två dagar före premiären. Ett välorganiserat kaos råder. Ljussättningen finslipas, det putsas på några sista detaljer i dansnumren, instrument stäms, mikrofonmyggor kontrolleras och scenpositioner kollas en sista gång. Saker och ting faller på plats bit för bit. Det är dags för en av de sista repetitionerna och atmosfären är fylld av förväntan.
– Det är farligt att säga i teatersammanhang, men jag tycker att vi är där vi ska vara. Det är väldigt charmerande och fullkomligt skrämmande på en och samma gång, säger Musikalkompaniets konstnärliga ledare Sofia Ahlin Schwanbom.
I kväll är det premiär för Gotlands Musikalkompanis uppsättning av ”Spelman på taket”. I år intar musikalsällskapet den stora scenen på Wisby Strand för första gången.
– Det känns jättespännande.
Årets uppsättning är Musikalkompaniets elfte på 13 år och det är andra gången som ”Spelman på taket” ges. Musikalen innehåller nummer som exempelvis ”Om jag var en rik man” (If I were a rich man). Ahlin Schwanbom har gjort en egen översättning av Joseph Steins originalmanus. Därtill är hon regissör, producent, scenograf och koreograf.
– Sedan kallar ungarna mig lite skämtsamt också för den emotionella supportern, säger hon och skiner upp.
– Teater ligger väldigt nära känslor och tankar, jag försöker vara en stöttande vuxen.
Att ”Spelman på taket” ges i år är ingen tillfällighet.
– Det finns givetvis en tanke bakom. När man väljer vilken föreställning som ska ges finns dels en pedagogisk bit, vad som kan tänkas passa ensemblen för deras utveckling, men också en emotionell aspekt. ”Spelman på taket” handlar om generationer, om manligt och kvinnligt, om att söka sin identitet och få lov att söka rätten till sitt eget liv. Det är tidlöst och ständigt relevant.
Inför varje år jobbar de med ett tema. Mot bakgrund av flyktingkatastrofen är årets tema medmänsklighet och empati.
– Målet är att såväl scenarbetare som publik efter föreställningen ska ha upplevt något, tänkt en ny tanke som förändrar hur man är, säger Sofia Ahlin Schwanbom.
I år gör Gotlands Musikalkompani för första gången ett samarbete med Gotlands Gosskör. Ensemblen, som består av ett 60-tal ungdomar och unga vuxna i åldern 9-26 år, ackompanjeras av en 15-mannaorkester från Gotlandsmusiken under ledning av kapellmästare Per Hallgren.
Föreställningen handlar om Tevye, en fattig mjölkutkörare i en liten by i Ukraina. Han är välsignad med en halt häst, en dominant hustru och fem döttrar som enligt traditionen måste giftas bort. Dessutom tillhör han en etnisk minoritet vars existens bygger på upprätthållandet av gemensamma traditioner och värderingar.
Samtidigt sker stora förändringar ute i världen. Vad händer när traditioner möter ifrågasättande nytänkande?
Huvudollen som Tevye delas under de åtta föreställningarna av Michael Vahlgren och Vilhelm Stenstedt. I rollen som Golde, Tevyes fru, återfinns Amanda Heijbel och Frida Levin.
Michael Vahlgren har en särskild relation till ”Spelman på taket”.
– Min bror var med i Gotlands Musikalkompanis förra uppsättning av den och då var jag här och tittade. Jag tror att det var ”Spelman på taket” som väckte mitt intresse för musikal från första början. Ett starkt minne är Tevyes eget nummer ”Om jag var en rik man”, som då gjordes av Joel Zerpe. När jag i höstas fick reda på att jag skulle få spela Tevye var det en väldigt glad överraskning, säger Michael Vahlgren.