Det började för några veckor sedan med att en kompis till Hasse Tholin röt ifrån på Facebook om att intressanta program på Radio Gotland hela tiden störs med ”fastlands”-musik, vilket han tyckte var onödigt när det nu finns så mycket inhemsk musik.
– Tio dagar efter det hade Radio Gotland en hel dag då de bara spelade gotländsk musik. Om det beror på att de tagit åt sig av kritiken vet jag inte, berättar Hasse Tholin.
Men kavalkaden av gotländsk musik gav mersmak och strax därpå skrev Hasse Tholin ett Facebook-inlägg där han uppmanade folk att räkna upp band och artister från ön.
– Sen sa det bara pang, konstaterar Hasse Tholin.
På en vecka har listan vuxit till drygt 500 namn.
– Jag känner till många av banden, men det är ändå knappt 50 procent, erkänner Hasse Tholin.
Listan rymmer allt från svunna tiders dansband till gotländska musikexporter och obskyra garageband.
– Musiklivet är ju fantastiskt på ön, det finns alla sorter, alltifrån stämsång och fioler till rock, säger Hasse Tholin.
– Jag har ett favoritband, som jag aldrig har sett live, men som jag har hört inspelningar av och det är Slite Cement. Det var ju världsklass på dem. Det var tungt, jävligt tungt.
Tanken är att samla alla dessa gotländska artister och band, men också historierna runt omkring och bilder förstås, på den nystartade Facebooksidan ”Musik Gotland nu & då”.
– Det ska vara roligt och lättåtkomligt, säger Hasse Tholin som hoppas att den gotländska allmänheten kan bidra.
– Jag tror att folk sitter på så många grejor, jag tror man kan hitta en jäkla massa stoff om banden.
En hel del historier kan Hasse Tholin bidra med själv, efter många aktiva år inom öns musikliv.
– Jag har suttit fem år i en turnébuss med Di sma, 1985-90 och hört de flesta historierna om musik på den här ön.
Hasse Tholin flyttade till Gotland från Västerås 1981, efter att ha kommit till ön i musikens tjänst året innan med Jösses pojkar.
– Vi ställde oss och spelade utanför Rosengården på Torget. Då kom kyparen och frågade ”har ni lust att lira? Ni får 75 spänn var, mat och fri bärs”. Sen andra kvällen sa han ”kan vi ändra det där med bärsen” vi drack så mycket, minns han.
Genom åren har han spelat med Di sma, Pugh, Bacchi bröder och Big Mike, för att nämna några.
– Att många i min generation lirar beror ju på en person och det är Dolle Muthas, som hade musikaffär utanför Söderport. Han ordnade till det så alla fick köpa allting de ville på avbetalning.
För detta blev också Dolle Muthas den första att ta emot Bacchi bröders musikpris Vandringskäppen.
I augusti pensionerar sig Hasse Tholin från arbetet som assistent på särskolan. Men musiken fortsätter att sysselsätta honom och till hösten väntar turné med Pugh Rogefeldt och Micke Lyander.
Nu har han dessutom en Facebooksida att ta hand om, liksom många idéer.
– Jag vill ju skriva en bok om gotländsk musikhistoria. Jag säger inte att jag ska göra den, men det är en idé, säger Hasse Tholin.