För ungefär ett år sedan kom Bertil Larssons första barnbok med två berättelser på gutamål ut. Nu följer han upp med en ny bok, även den på gutamål. Han vill ge de yngre möjlighet att lära sig språket och skriver precis som han själv pratar.
– Tanken är att nå ner till de yngre, det är de som missar mycket av gutamålet, säger Bertil Larsson.
Men för att alla ska kunna förstå vad det står i boken så översätter hans fru Ing-Marie texten till svenska också.
– Man kan ju läsa först på gutamål och sedan på svenska eller först på svenska och sedan på gutamål. Så får de ett hum om språket, säger Bertil Larsson.
Med fem barn och 13 barnbarn har Bertil Larsson läst åtskilliga godnattsagor genom åren. Den kommande boken är till viss del inspirerad av Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga.
– Jag har skapat en egen profil som heter Nils. Det är två historier i boken, den ena handlar om när han får en lillasyster, den andra om ett fiskafänge med sin farfar när har får en jättegädda, säger Bertil Larsson.
Någon svårighet att komma på nya berättelser har han inte.
– Jag har varit mjölkbonde och då går man ute i ladugården och filosoferar i sin ensamhet och så hittar man på det ena efter det andra. Jag har sådan fantasi så det är inga problem, fråga min fru. Bara jag kommer igång med en historia så rinner det på.
Bertil Larsson hoppas att boken ska kunna vara klar till turistsäsongen. Men först ska hustrun skriva den svenska texten och så ska boken illustreras. Det uppdraget har gått till 18-åriga Josefine Ingemarsson som går sista året på gymnasiets estetiska program med inriktning bild.
– Det är en chans man inte får varje dag. Men det är ju lite nytt för mig, jag har aldrig gjort det förut. Det är läskigt men spännande, säger hon.
Hon tycker att berättelserna i boken är mysiga, det handlar om sådant hon kan känna igen sig i.
– Vår familj har varit bönder, det känns som hemma.
Josefine Ingemarsson tycker också att det är häftigt att berättelserna är på gutamål, ett språk hon alltid varit intresserad av. Hon ska göra mellan fem och tio illustrationer till varje historia. Eftersom hon läser sista terminen på gymnasiet och också behöver plugga så kan det bli lite svårt att hinna med både skola och illustrationer.
– Men jag tycker det är roligt, det är lättare då.
Är du nervös för vad människor ska tycka?
– Ja, men jag ska försöka mitt bästa.