Hur utomhusscenen skapades 2005 kommer nu att visas med storbildsprojektion på samma plats.
– Den handlar inte bara om att de gjorde det. Utan att de gjorde det för att framföra den här föreställningen på en scen som inte fanns, säger filmaren och producenten Göran Setterberg.
Föreställningen hette Ormkvinnans barn och skildrar maktkampen mellan två lokala vikingagårdar på 860-talet. I dokumentären syns nyckelscener från repetitioner och premiären. Men Göran Setterberg filmade ville också skildra de samtida gårdarna i När, med sina villkor och utveckling.
– En viktig del är levebrödet, som det kallas i filmen. Det är med en mjölkbonde som var markägare och en annan lammbonde som spelade en av de större rollerna. På det sättet flätar jag ihop teatern och människorna med jordbruket. Det ska bilda en helhet, säger han.
Dokumentärfilmen skildrar också de frivilliga krafter och engagerade personer som stod föreställningen. Från manusförfattaren Allan Nilsson och regissören Örjan Herlitz till alla skådespelare, barnstatister, sömmerskor, rekvisitörer och vanliga invånare som lade ner 7 000 volontärtimmar på projektet.
Även Göran Setterberg har lagt ner ideella resurser i skapandet av dokumentären. Det tog honom fyra år att klippa ner dokumentären från 90 timmars material, till två timmars film.
Efter kvällens premiärvisning visas den igen på fredag kväll. Till hösten sker visningar på Närbion.